Risc de război distrugător în Europa dacă Ucraina atacă Crimeea
Un fost oficial de la Washington trage un semnal de alarmă: Victoria Nuland, adepta unui scenariu thriller ce ar putea implica şi România.
Stephen Bryen, fost adjunct al secretarul apărării și Director al Administrației de Securitate a Tehnologiei de Apărare a SUA în timpul ambelor administrații Reagan şi fost purtător de cuvânt al Pentagonului pentru securitatea tehnologiei, a publicat acum două zile în “Asian Times”o analiză cutremurătoare a cursului pe care l-ar putea lua războiul din Ucraina.
Bryen susţine că noile livrări de arme americane cu rază lungă de acţiune către Kiev arată că ucrainenii ar putea lansa o ofensivă în Crimeea, ca replică la pierderea oraşului Bakhmut.
Fostul oficial american spune că un asemenea scenariu, susținut de subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland, ar însemna o amplificare a războiului, cu implicații existențiale distrugătoare nu doar pentru Europa, ci şi pentru America.
“Forțele ucrainene se retrag de la Bakhmut și bătălia pentru orășelul Donețk este aproape să se încheie. Deci, ce se întâmplă în continuare? Se pare că există două etape pentru retragerea lui Bakhmut.
Prima a început poate acum o lună şi a presupus retragerea unor trupe ce au inclus luptători străini din Georgia și Abhazia și trupele poreclite “Brațul Galben” – unități militare „grele” ucrainene profesioniste și bine pregătite folosite mai ales pe flancurile care protejau Bakhmut în încercarea de a opri încercuirea rusă.
Se pare că acum în Bakhmut au mai rămas doar trupele ucrainiene autointitulate “Braţul Verde”, formate însă doar din recruţi slab pregătiți, care dispun doar de arme de calibru mic.
Potrivit lui Yevgeny Prighozin – șeful trupelor de mercenari Wagner, chiar şi trupele ucrainiene “Braţul Verde” ar fi început să se retragă din majoritatea părților de est şi să dea semne că părăsesc Bakhmut.
Așa cum stau lucrurile acum, se pare că bătălia pentru Bakhmut se va termina curând, deși trupele “Brațul Galben” au lansat o contraofensivă la vest și la sud de orașul Ivanivske, în încercarea de a respinge o încercuire a ruşilor. Insă aceastã contraofensivă care pare sortită eşecului ţinând cont de faptul că ucrainienii nu mai dispun de dispun de efective, muniție şi tancuri.
În timp ce SUA consideră că Rusia nu a reușit să-și atingă obiectivele inițiale în Donbass și a eşuat în a forța schimbarea guvernului la Kiev, situația pe termen lung pare îngrijorătoare.
Asta deoarece rușii și-au îmbunătățit tactica şi par gata să anihileze armata ucraineană şi au mobilizat zi și noapte producție de apărare pentru a aproviziona frontal cu muniţie şi echipamente militare, în condițiile în care SUA și Europa nu mai dispun de stocuri de muniții și echipamente, iar o refacere a acestora ar dura.
In acest context se pare că există semnale-cheie ale unei posibile schimbări de strategie între SUA și NATO.
Noile livrări de tipuri speciale de muniție cu rază lungă de acțiune la Kiev ar fi primul semnal. Al doilea ar fi anunţul subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri politice Victoria Nuland, conform căruia Ucraina s-ar putea reorienta către o potenţială ofensive în vederea recuceririi Crimeei.
Insă opinia Victoriei Nuland, un susținător al războiului din Ucraina și al schimbării regimului de la Moscova, nu este susținută pe deplin de Departamentul de Stat de la Washington sau de către Pentagon, deoarece o asemenea manevră ar forţa Rusia să aleagă să atace liniile de aprovizionare occidentale ca răzbunare, ceea ce ar putea genera la un război mai larg în Europa de Est, incluzând Polonia și România. Din aceastã cauză, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pare să își face griji pe care le-a exprimat printre rânduri.
Se pare însă că opinia lui Nuland primează atâta vreme cât Joe Biden a anunţat noi livrări de arme cu rază lungă de acțiune şi de echipamente mobile de comunicaţii care ar putea ajuta Ucraina să forțeze o eventuală ofensivă în Crimeea.
In acest caz, exista însă o problemă operațională majoră: un asemenea scenariu ar necesita avioane de luptă capabile să zboare la altitudini mari pentru a lansa atacuri.
Însă Ucraina nu dispune de avioane performante de atac şi nici de piloţi, astfel că ar fi nevoie de avioane occidentale pilotate de piloți NATO.
Dacă acest lucru va fi pus în practică ar echivala cu o declarație directă de război adresată Rusiei, fapt înţeles de Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Se pare că acest potenţial scenariu îmbrăţişat de Victoria Nuland pare a fi agreat de Biden, atâta vreme cât acesta nu a agreat livrarea de bombe cu rază lungă de acțiune, de artilerie grea şi de echipamente de comunicaţii către Ucraina. Ingrijorător este că la prima vederea există foarte puțină opoziție consistentă americană față de scenariul belicos de mai sus, astfel că o eventuală ofensivă a ucrainienilor în Crimeea pare inevitabilă. Numai că o astfel de politică americană ar avea implicații existențiale pentru Europa, inclusiv pentru America”.
De subliniat că Stephen Bryen a publicat anii trecuţi, în cunoscuta publicaţie “Infocus Magazine”, o analiză geopolitică referitoare la Alianţa Nord-Atlantică, în care atrăgea atenţia în privinţa incapacităţii NATo de a acţiona efficient pe măsura extinderii sale. “Pe măsură ce NATO a devenit mai extinsă, a devenit mai superficială și mai puțin capabilă să-și îndeplinească propriile standarde pentru apărarea membrilor săi. Iar o Alianţă slabă poate fi, de fapt, mai rău decât fără ca aceastã să existe”, remarca fostul oficial de la Casa Albă.
Cine este Stephen Bryen?
Dr. Stephen Bryen are o bogată experienţă diplomatică şi politică, fiind fost adjunct al secretarul apărării și Director al Administrației de Securitate a Tehnologiei de Apărare a SUA în timpul ambelor administrații Reagan. Totodată, acesta a deţinut şi funcţia de purtător de cuvânt al Pentagonului pentru securitatea tehnologiei și a jucat un rol major în stoparea transferului de tehnologie sensibilă către Rusia, China, Iran, Irak, Siria și Libia.
Stephen Bryen a mai ocupat funcţiile de director de personal superior al Comitetului de Relații Externe al Senatului SUA şi de preşedinte al Institutului Evreiesc pentru Afaceri de Securitate Națională.
Tot el este autorul a cinci cărți majore despre securitatea națională și segmente și introduceri de carte, precum și a nenumărate articole axate pe geopolitică şi securitate naţională.
Urmare a activităţii sale la nivelul administraţiei SUA, Stephen Bryen a fost decorat cu cele mai înalte premii civile ale Departamentului de Apărare al SUA, fiind considerat de elita americană şi internaţională un adevărat lider politic, civic și de afaceri.