Riscul de cancer pulmonar plutește în aer. Dr. Beatrice Mahler explică de ce nefumătorii sunt expuși acestei boli
Dacă în cancerul pulmonar ”fumatul nu mai suprinde pe nimeni”, în cazul nefumătorilor, această boală este consecința ”nivelului crescut de poluanți în aerul exterior”, avertizează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
Medicul subliniază că ”efectele negative ale poluării casnice, ambientale și industriale sunt reale și se traduc în ani de viață pierduți”. ”Expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanșează cancer pulmonar. Studiile au arătat că aceste schimbări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată.
Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM2.5 provoacă inflamație în plămân. Inflamația ”trezește” celule în mod normal inactive din plămâni, celule care au mutații și care cauzează cancer. Combinația de mutații care cauzează cancer și inflamație poate declanșa aceste celule să crească necontrolat, formând tumori. Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată” , explică pe Facebook dr. Mahler.
De reținut că PM2.5 este indicatorul tehnic pentru pulberi în suspensie (praf) detectabile în aer. 2.5 indică dimensiunea unei particule de cel mult 2.5 microni. Sunt și pulberi de praf PM.10 de dimenisiuni mai mari. Spre deosebirea de acestea, cele PM2.5 invadează pămânii în profunzime și sunt foarte greu de îndepărtat.
Fiecare respirație contează
Dr. Mahler face referire la un studiu care a prelucrat datele a peste 400.000 de persoane din Marea Britanie și țări din Asia. Autorii studiului au comparat ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM2.5 . Rezultatele sunt clare: ”rate mai mari de cancer pulmonar mutant EGFR la persoanele care trăiesc în zone cu nivel mai mare de poluare PM2.5.
”43% din decesele induse de cancerul pulmonar se poduc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%, mai scrie pe Facebook dr. Mahler.
Concluzia-avertisment a dr Mahler ne privește pe toți: ”Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, deci este esențial să recunoaștem că aerul curat este soluția pentru un plămân sănătos, și fiecare respirație contează”.