Riscul de deces este mare în cazul copiilor cu vârste sub cinci ani diagnosticați cu tuberculoză
În cazul copiilor cu vârste până la până cinci ani, diagnosticați cu tuberculoză, riscul de deces este mare, avertizează medicul Beatrice Mahler.
Copiii iau tuberculoza de la adulți
”Copiii nu sunt contagioși între ei. Copiii iau tuberculoză de la adulți. De regulă, un copil care are tuberculoză a stat în preajma unui adult cu tuberculoză . Și a stat puțin mai mult timp”, explică medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
În opinia medicului Mahler, este foarte importantă ”educația” adulților, în primul rând a părinților privind această boală.
”Eu cred că educația trebuie să fie a adultului, nu a copilului: un tată, o mamă care tușesc de mult timp și au un copil acasă; sau un bunic, o bunică tușeșesc și au nepoți trebuie să se gândească că pentru sănătatea nepoților trebuie să ajungă în cabinet. Deoarece pot îmbolnăvi copilul, iar un copil face o formă de tuberculoză care nu e contagioasă, dar este foarte severă pentru el. Până la cinci ani, riscul de deces al unui copil care face tuberculoză este mare, pentru că afectarea este sistemică, tot organismul suferă, creierul suferă, iar diagnosticul este dificil”, explică medicul Mahler la podcastul ”Dialogurile Puterii -”Tuberculoza, boala vicleană”.
Medicul mai subliniază și dificultatea diagnosticului de tuberculoză la copil, mai ales dacă acesta nu are ”o poveste de familie” legat de această boală.
De foarte multe ori copiii ajung la camera de gardă cu infecții respiratorii recurente. Fac des aceste infecții respiratorii. Nu sunt infecții care să poată fi diagnosticate ușor, pentru că la copil numărul de bacili este foarte mic. Și atunci medicul ajunge să pună diagnosticul târziu, mai ales dacă nu are o poveste din familie, de contact cu tuberculoză. Dar când vede că infecția este antrenantă evident ia în calcul tuberculoza. Copiii ajung să fie diagnosticați târziu și pentru că părinții evită să meargă la medic, explică managerul Institutului ”Marius Nasta”.
Cazurile pierdute
Medicul Mahler avertizează și asupra importanței anchetei epidemiologice: stabilirea punctului de plecare a bolii într-o familie, o comunitate.
”Dacă avem un copil bolnav cu tuberculoză, toți frații lui trebuie consultați . Trebuie să vedem de unde a luat acel copil tuberculoza, în ce mediu a fost, cine de acolo este bolnav. Pentru că un adult cu tuberculoză, chiar și cu forme ușoare, dacă are o formă ușoară, are capacitatea să se vindece fără să meargă la medic. Sunt cazuri puține, dar sunt astfel de cazuri. Sunt cazuri de pacienți care rămân negativi tot timpul și care să se vindecă. Sunt cazuri pierdute. De aceea, tuberculoza este foarte greu de gestionat la nivel mondial, pentru că este un germene pe care îl pierzi printre degete”.