Riscurile sociale și etice domolesc încrederea managerilor în inteligența artificială
65% dintre directorii generali ai marilor firme sunt de acord că utilizarea IA este benefică. Totuși, ei se arată precauți în privința consecințelor sociale care ar putea să apară, se arată într-un recent sondaj EY CEO Outlook Pulse.
Un sondaj realizat de curând printre 1200 de manageri ai unor firme mari la nivel internațional, arată că directorii generali doresc să valorifice potențialele avantaje pe care IA le poate aduce companiilor și societății în ansamblu. Sondajul oferă o privire asupra informațiilor existente despre IA, alocarea capitalului, investiții, sustenabilitate și strategii de transformare. Mai mult de jumătate dintre directorii generali respondenți consideră că impactul înlocuirii oamenilor de către IA în forța de muncă va fi contrabalansat de noile roluri și oportunități de carieră pe care le creează tehnologia. Totuși, ei rămân conștienți și atenți la riscurile pe care le presupune tehnologia.
67% dintre directorii generali au declarat că mediul de afaceri trebuie să se concentreze și asupra implicațiilor etice ale IA, în timp ce 64% afirmă că organizaţiile nu fac suficient de mult pentru a gestiona consecințele neintenționate ale tehnologiei.
În țara noastră, 43% dintre respondenţi consideră că IA este benefică fiindcă poate mări eficiența în organizaţie și poate crește rezultate pozitive pentru întreaga societate, spre exemplu, inovațiile din domeniul tratamentelor medicale. Cât privește impactul înlocuirii oamenilor de către IA în rândul forței de muncă, 40% dintre românii întrebați au fost deacord că situația va fi contrabalansată de noile roluri și oportunități de carieră pe care tehnologia le creează.