Robert Cazanciuc: „Când eram eu procuror, aveam salariul 80 de dolari”
Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei şi magistrat, povesteşte că în anii 1990, avea ca procuror, un salariu de 80 de dolari pe lună.
Întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, dacă în opinia sa este corect ca pensia medie a unui magistrat să fie de 20.000 de lei, iar pensia medie în sistemul contributiv să fie de zece ori mai mică, Robert Cazanciuc a răspuns: „Am fost şi magistrat şi cred că sunt, în momentul de faţă, nu ştiu dacă e de bine sau de rău, singurul din Parlamentul României care a trecut prin cele trei puteri. Eu, când am început ca procuror activitatea, în 1995, aveam salariu 80 de dolari pe lună. După doi ani de zile mi-am cumpărat o Dacie 1300 din Germania şi ca să fac naveta cu maşina ne adunam patru procurori ca să putem plăti benzina. Altfel nu puteam. Deci din salariul meu mi-era imposibil să merg în fiecare zi cu maşina şi când a intrat Palatul de Justiţie în reparaţii şi ne-au împrăştiat care încotro, a trebuit să găsim formule şi puneam mână de la mână să cumpărăm benzină. Astăzi e o istorie aproape neverosimilă. Dacă salariul meu era 80 de dolari pe lună, azi pensia e de o sută de dolari pe zi. Am avut discuţia cu mulţi dintre ei şi am spus că s-a ajuns la un nivel… cred că suntem raportat la salariul mediu, pe locul I, II, III, oricum pe podium în Europa”, a povestit Robert Cazanciuc sâmbătă, la Prima Tv, la emisiunea Insider Politic.
El a precizat că a avut discuţii cu magistraţi cărora le-a propus să iniţieze chiar ei un demers prin care să arate că „nu e normal” ca pensiile să fie mai mari decât salariile.
- „E clar că e nevoie de protecţie. (…) Şi pensia este parte a componentei de protecţie a magistratului. Numai că ce s-a întâmplat în ultimul timp – şi le-am spus de câţiva ani de zile, ”Iniţiaţi voi un demers în care să spuneţi nu e normal să ai pensia mai mare decât salariul, pentru că o să vină la un moment dat cineva din afară, o să vadă lucrurile astea şi o să spună: dar ce faceţi voi de ani de zile aici”? Sigur, nu e vina neapărat a lor, au fost diverse mecanisme normative care au condus la situaţia asta, dar când vezi lucrul ăsta anormal, nu te bucuri de el şi spui ”Lasă că stau aşa până află cineva şi modifică ulterior.
- Eu mă aştept, totuşi, ca având aceste salarii care îi pun la adăpost pe oameni în momentul de faţă… (…) Dincolo de pensia medie, eu cred că chestiunea trebuie privită din perspectiva responsabilităţii. Eu când primesc, ca procuror, un salariu de 5000 de euro, sau ca judecător, şi mă uit în jurul meu cum trăiesc oamenii, şi eu sunt ferit de necazurile pe care le au alţi oameni, că aşa este fişa postului, hai să încerc să dau ceva înapoi!
- Şi aţi văzut, după celebra crimă de la Sibiu au fost găsiţi undeva în Anglia doi dintre criminali şi ce să vezi? Din România, judecătorul care trebuia să emită un mandat avea telefonul închis, că era weekend. Aşa ceva nu se poate pur şi simplu!
- Tipul ăsta de caz ne arată că magistraţii, în interiorul sistemului, mai au multe de făcut în a-i convinge pe oameni să fie cât se poate de responsabili, de fapt în a-i selecta iniţial”, mai spune Cazanciuc.
El arată că de mai mulţi ani încearcă să schimbe sistemul de la Institutul Naţional de Magistratură.
„Eu cred că salarizarea este potrivită pentru funcţia socială a unui judecător, numai că judecătorii şi procurorii mai au o datorie faţă de societate: să înţeleagă că nu e un privilegiu pe care îl au şi au o datorie în continuare. Nu pot să înţeleagă lucrul ăsta, sunt liberi să facă altceva. (…) Dacă îşi dau seama la un moment dat că nu pot să ducă sarcina asta socială, e bine să plece cât mai devreme, ca să nu încurce sau să nu strice vieţile altor oameni”, mai spune fostul ministru al Justiţiei.
Numărul pensionarilor speciali, în creștere. Un fost magistrat încasează cea mai mare indemnizație
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în octombrie 2023, de 10.441, mai mult cu 73, comparativ cu luna anterioară, majoritatea fiind foști magistrați, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, citate de Agerpres.
În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.980 lei, din care 19.778 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.623 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat, în luna august, 722 de persoane. Pensia medie era de 5.806 de lei, din care 2.557 de lei suportaţi de la bugetul de stat.
În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 719 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.045 de lei (2.506 de lei de la bugetul de stat).
Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.362 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.563 de lei, din care 7.538 lei suportaţi din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiarii de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 561 de persoane, media fiind de 8.558 de lei, din care 2.804 lei cota suportată din bugetul de stat.
De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.696 de pensionari, pensia medie fiind de 5.234 de lei, din care 2.571 de lei suportaţi din bugetul de stat.