Robotica în diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar, într-o singură intervenție
Robotica ar putea fi folosită, în curând, pentru a diagnostica și a elimina cancerul pulmonar într-o singură intervenție, ceea ce reprezintă o speranță pentru pacienți.
Profesorul Pallav Sharh, medic consultant pneumolog la Spitalul Royal Brompton din Londra, a anunțat că echipa sa ”în general, obține rezultate bune”, după ce a folosit această tehnologie pe șapte pacienți, transmite sky news.
Este cazul unei femei care nu a mai putut continua radioterapia. Metoda, care constă în folosirea roboticii, permite medicilor să elimine nodulii de pe plămân, cu o precizie milimetrică.
Înainte de această intervenție, se efectuează o scanare CT și se folosește un software pentru un parcurs 3D pornind de la gura și până în profunzimea plămânilor pacientului. Pe acest traseu, un tub subțire este ghidat de robot. Astfel, se pot localiza celulele canceroase, care sunt distruse printr-o metodă numită ablație cu microunde.
Profesorul Shah a declarat că ”putem ajunge la nodul cu mare precizie”. Medicul s-a referit la prima pacientă pe care a tratat-o. Ea avea un cancer pulmonar, sub chimio și radioterapie, care a dezvoltat o reacție în urma radiațiilor. Pacienta nu mai putea face radioterapie și nu era eligibilă pentru o intervenție chirurgicală. Trebuia intervenit cu o precizie milimetrică. Și medicii au reușit. După șase luni, pacienta este într-o stare bună.
Echipa profesorului Shah a mai abordat aceeași metodă și în cazul altor șase pacienți.
Profesorul Shah subliniază că ”în general, obținem rezultate bune, dar suntem încă la început”.
Tratamentele actuale de ablație implică efectuarea unei scanări CT pentru localizareea cancerului și introducerea unui ac direct în tumoare pentru a o distruge. Dar aceasta poate implica mai multe încercări, care pot dura chiar 90 de minute, la care se adaugă riscul de a perfora plămânul, spune profesorul Shah.
Procedura testată de profesorul Shah și echipa sa durează între 40 și 45 de minute. De asemenea, introducerea roboticii îmbunătățește foarte mult posibilitatea medicilor de a indentifica și a examina nodulii: rata de succes ajunge la 95%.
Profesorul Shah spune că mai sunt multe de făcut și își dorește ca, în curând, diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar să fie realizate, în mod curent, într-o singură intervenție.