Rolul energiei nucleare în strategia energetică a României: Nicolae Ciucă, vizită la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă
Premierul Nicolae Ciucă și mai mulți membri ai Cabinetului au vizitat, luni, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. „Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1”, a declarat premierul în acest context.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mai mulți membri ai Cabinetului, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, au vizitat Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. Discuțiile de acolo s-au axat pe rolul energiei nucleare în strategia energetică a României și modul în care dezvoltarea programului nuclear va contribui la tranziția energetică către o economie curată.
„Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeană, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziție, Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1. Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental România – SUA. Aceste proiecte vor contribui la independența energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat premierul.
Conducerea Nuclearelectrica, discuții cu premierul Ciucă
Conducerea S.N. Nuclearelectrica a vorbit delegației despre proiecte de investiții strategice în valoare de nouă miliarde de euro:
- Retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4,
- dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale,
- proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere.
„Proiectele de investiții ale SNN vor contribui cu energie curată, fără emisii de CO2, la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică locală și națională la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști”, se arată într-un comunicat.
Nuclearelectrica S.A. funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deținând 82,49% din acțiuni. Nuclearelectrica deține Sucursala CNE Cernavodă și Sucursala FCN Pitești și contribuie cu 18-20% energie nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.