ROMAERO poate fi salvată! Soluția Guvernului: transferul companiei de la ANAF la AAAS

Publicat: 06 iun. 2024, 10:23, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
ROMAERO poate fi salvată! Soluția Guvernului: transferul companiei de la ANAF la AAAS

Cabinetul Ciolacu va adopta azi o hotărâre privind preluarea de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a creanțelor bugetare asupra Societății ROMAERO S.A. București – în insolvență,  administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală. 

Guvernul decide azi transferul creanțelor bugetare ale Societății ROMAERO S.A. de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), măsură care deschide posibilitatea atragerii de investitori pentru companie.

Prin transferul creanțelor către AAAS, se poate pregăti terenul pentru o mai bună gestionare a procesului de valorificare a activelor sau de restructurare a societății. AAAS are experiență în administrarea și valorificarea activelor statului, ceea ce ar putea facilita procesul de identificare, evaluare și vânzare a activelor ROMAERO pentru maximizarea recuperării creanțelor bugetare restante.

De asemenea, transferul către AAAS poate oferi o mai mare flexibilitate și expertiză în gestionarea situației financiare complexe a ROMAERO S.A., inclusiv în vederea identificării celor mai bune soluții pentru valorificarea activelor sau pentru restructurarea companiei în vederea continuării activității.

ROMAERO, cea mai mare compania din industria aerospațială și de apărare românească

Societatea ROMAERO S.A. București – în insolvență este cea mai mare companie din industria aerospațială și de apărare românească (din perspectiva numărului de personal, a valorii activelor, portofoliului de clienți ș.a.) și unul dintre cei mai importanți furnizori de produse și servicii pentru Forțele Aeriene Române. ROMAERO S.A. București – în insolvență este o societate pe acțiuni, cu capital majoritar de stat, care își desfășoară activitatea în conformitate cu Legea nr. 31/1990 a societăților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și în condițiile Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării cu modificările și completările ulterioare și s-a aflat în procedură de administrare specială și de supraveghere financiară instituită prin Ordinul nr. 101/23.02.2004 emis de Ministerul Economiei și Comerțului până la data deschiderii procedurii de insolvență. Statul Român prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este acționarul majoritar al ROMAERO S.A. București – în insolvență, deținând un procent de 56,7153 % din acțiuni.

ROMAERO S.A. București – în insolvență este o companie aprobată EASA Part 145 – RCAA/EASA și FAA care oferă servicii de inspecție, reparații, întreținere, înlocuire, rectificare de defecte, upgrading și testare la sol pentru aeronave. De asemenea, ROMAERO S.A. București – în insolvență deține o îndelungată experiență în fabricarea de aeronave și componente de aeronave cum ar fi învelișuri, componente structurale și ansamble. Începând cu data de 17.01.2024, ROMAERO S.A. București se află în procedură de insolvență generală, reglementată de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, conform Încheierii de ședință pronunțată în dosarul nr. 39261/3/2023 aflat pe rolul Tribunalului București, Secția a VII-a Civilă. În prezent există premisele economice pentru redresarea societății prin reorganizare conform Legii nr. 85/2014, societatea estimând că va reuși să plătească datoriile către stat prin diferite metode de redresare eficientă a activității.

ROMAERO se află într-un declin constant al activităților economice

Compania se află într-un declin constant al activităților economice, ca urmare a dificultăților de realizare a activităților de producție și mentenanță în parametrii contractați, situație generată, în principal, de factori obiectivi precum Pandemia COVID-19, războiul din Ucraina și dificultăți majore în asigurarea finanțării pe termen scurt și mediu a afacerilor.

În ceea ce privește datoriile față de bugetul statului și bugetul asigurărilor sociale, Societatea a acumulat până la data deschiderii procedurii generale de insolvență obligații fiscale în valoare de 466.195.749 lei, la care se adaugă creanțele calculate și neachitate până la data aprobării prezentei hotărâri.

Deși a făcut eforturi să plătească parțial sumele datorate către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, în condițiile în care activitatea a fost perturbată de mai mulți factori ce au determinat fluctuații în volumul activității și al lucrărilor contractate, nu a fost posibilă respectarea întrutotul a termenelor scadente.

Dacă situația actuală s-ar menține neschimbată, Societatea s-ar confrunta cu un risc de intrare în faliment, iar toate eforturile făcute până acum pentru stabilizarea acesteia și a relațiilor cu ceilalți creditori ar fi practic anulate.

Se caută investitori

În baza procedurilor specifice, A.A.A.S. poate contribui la atragerea unor investitori interesaţi să dezvolte segmentul de activitate al societăţii, în timp ce A.N.A.F. urmăreşte cu preponderență valorificarea activelor şi recuperarea creanţelor într-un timp relativ scurt. Procedura de preluare a creanțelor nu va afecta interesele celorlalţi creditori întrucât A.A.A.S. se va subroga în drepturile și obligațiile A.N.A.F., raportat la creanțele ce fac obiectul prezentei hotărâri. Având în vedere aceste aspecte, prin prezentul act normativ se propune transferul către A.A.A.S. a creanțelor bugetare asupra Societății ROMAERO S.A. București – în insolvență, administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București. Această acțiune are ca scop unificarea intereselor Statului Român pentru a facilita o procedură de restructurare a societății conform Legii nr. 85/2014, care să permită recuperarea creanțelor bugetare, în paralel cu stimularea dezvoltării afacerii prin atragerea unui potențial investitor și menținerea locurilor de muncă, care în prezent sunt în pericol.

În procedura de insolvență a Societății ROMAERO S.A. București – în insolvență A.N.A.F. are calitatea de administrator al unei creanțe semnificative în sumă totală de 466.195.749 lei reprezentând creanțe fiscale, din care, în tabelul preliminar de creanțe, este admisă și înscrisă suma de 423.849.040 lei, iar pentru diferența în cuantum de 42.346.709 lei, admisă la masa credală fără drept de vot (sub condiție suspensivă), A.N.A.F. a depus contestație la judecătorul sindic, ce face obiectul dosarului nr. 39261/3/2023/a5 aflat pe rolul Tribunalului București – Secția a VII-a Civilă.

HG-17