Româncă de 23 de ani, cea mai tânără bunică din lume. Medici: „Este cutremurător”

Publicat: 06 iul. 2024, 08:27, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Româncă de 23 de ani, cea mai tânără bunică din lume. Medici: „Este cutremurător”
copil racit, raceala

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a declarat vineri, la Târgu Mureș, că România are cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani. De asemenea, există cazuri de fete însărcinate la 12 ani și tinere de 14 ani cu câte doi copii. Din acest motiv, noul contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, include capitole dedicate adolescenților.

„Printre prevederile pe care le anunţ în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem şi prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video (…). Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri! Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Târgu Mureş.

Valeria Herdea a lansat un apel către părinţi şi bunici să discute cu tinerii și să îi încurajeze să își exprime gândurile într-un mod liber.

„Vorbiţi cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuţi, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultaţi-i pe tineri! (…) Haideţi să încercăm să-i prevenim şi să prevenim îmbolnăvirile. Haideţi să recunoaştem că există nişte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeşti cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru. E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri”, a mai declarat preşedintele CNAS.

În noul contract-cadru există numeroase prevederi adresate adolescenților și tinerilor. Dr. Valeria Herdea a menționat că acest document include măsuri precum vaccinarea compensată în proporție de 50% pentru prevenirea infecției cu HPV și prevenirea infectării cu virusurile hepatitice B și C.

„România, din păcate, este încă o ţară endemică pentru hepatita B şi C. Există posibilitatea de depistare a virusului hepatitic B şi C, iar pentru gravide accesul la testarea HIV. Sunt câteva lucruri care aparent poate par simple, dar să ştiţi că în realitate sunt extrem de complexe, pentru că într-o ţară în care există încă infecţie cu virus hepatitic B şi C înseamnă că există o rată încă redusă de vaccinare. Există la noi în ţară vaccinarea împotriva infecţiei cu virus hepatitic B din 1995. Şi totuşi încă ne confruntăm cu ea. Din păcate, scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani (…) îşi vede astăzi roadele”, a menţionat Herdea.

Potrivit dr. Valeria Herdea, începând cu 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale contractului-cadru, persoanele neasigurate au posibilitatea de a se prezenta la un medic de familie pentru a fi înregistrate. De asemenea, și persoanele cu risc oncologic pot beneficia de depistarea precoce a bolii.

Ea a subliniat că părinții, tinerii și copiii trebuie să se adreseze medicilor de familie pentru a primi sfaturi privind demersurile necesare pentru a se încadra în prevederile noului contract-cadru.

Dr. Herdea, promotor al prevenției de peste 35 de ani ca medic de familie, și-a reiterat angajamentul de a susține prevenția.