România a ajuns la cel mai ridicat preţ spot la energie electrică din Europa, de 3 ori mai mare decât în Spania
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, susține că propunerea PSD de revenire la reglementarea pieţei energiei este o soluţie care se impune după plafonarea şi compensarea care sunt acum în vigoare. Între timp, România a avut, marţi, cel mai ridicat preţ spot la energie electrică din Europa.
„Ar aduce stabilitate, o scădere rapidă a inflaţiei, oprirea scumpirilor şi implicit ar menţine puterea de cumpărare. Şi, cel mai important lucru, ar fi sustenabilă financiar pentru bugetul ţării”, arată Gabriela Firea.
Plafonarea din prezent şi propunerea PSD de reglementare sunt două lucruri distincte, mai precizează minstrul, potrivit Mediafax.
„Reglementarea pieţei energiei înseamnă preţuri administrate de stat pe tot lanţul, de la producător până distribuitor, cum a fost înainte de liberalizarea dezastruoasă făcută de Guvernele Cîţu-Orban, care a provocat şi alimentat nebunia scumpirilor. Plafonarea care se face acum, şi care este în vigoare până în martie 2023, înseamnă preţuri libere, ”de piaţă” la producători şi plafon de preţ al furnizorilor pentru consumatori. Iar diferenţa de preţ se plăteşte de la buget, sub forma compensărilor”.
Marea problemă a sistemului actual este preţul gigantic la care a ajuns să se tranzacţioneze energia, atrage atenția Firea.
„Ieri, de exemplu, România a înregistrat cel mai ridicat preţ mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia şi cu peste 200 de euro superior celui din Germania. Este evident că piaţa energiei este profund dezechilibrată şi în toată lumea guvernele acţionează sau pregătesc intervenţia statului, inclusiv prin naţionalizări ale unor companii gigant, care asigură utilităţile vitale societăţii precum electricitatea sau gazul. În România, a funcţionat bine procedura reglementării, există instituţii şi expertiză în acest sens, iar condiţiile actuale – crize majore suprapuse, penurie, război – justifică pe deplin renunţarea la liberalizarea pieţei, cel puţin pe o perioadă limitată. Altfel, problemele doar se acutizează şi vor deveni insurmontabile”, a precizat Firea.
Consumatorii români beneficiază, în prezent, de preţuri plafonate la electricitate (0,68lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mic sau egal cu 100 de kwh; 0,8 lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mare de 100 kwh; 1 leu/kwh pentru non-casnici) şi la gaz (0,31 lei/kWh, pentru casnici şi 0,37 lei/kWh pentru non-casnici cu un consum anual de cel mult 50.000 MWh).