România a ajuns la zece produse recunoscute la nivel european
România a ajuns la zece produse recunoscut și înregistrate la nivel european, salata tradițională cu icre de crap fiind ultima pe listă, informează Ministerul Agriculturii. Documentația în vederea dobândirii protecției europene a fost înaintată de către grupul aplicant Asocierea „RO PESCADOR – DORIPESCO” (format din operatorii economici (procesatori): Deltaia Seafood SRL și Doripesco Prod SRL).
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat, în data de 29 septembrie 2021, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 1723/2021 al Comisiei din 22 septembrie 2021 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate, „Salată tradițională cu icre de crap” – STG, fiind o rețetă tradiţională, transmisă de la o generație la alta de peste 30 de ani.
Ingrediente tradiționale
Produsul „Salată tradițională cu icre de crap – STG” este o cremă omogenă, la obținerea căreia se folosesc următoarele ingrediente tradiționale: icre de crap, mix de icre de pește de apă dulce, ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, zeamă de lămâie, sare.
Salata tradițională cu icre de crap – STG este realizată în două variante: cu sau fără ceapă fiartă. Icrele de crap sărate care dau denumirea produsului „Salată tradițională cu icre de crap” sunt menționate încă din anul 1916, în lucrarea „Pescăria și pescuitul în România”, de Grigore Antipa.
A doua materie primă din rețeta produsului o constituie „mixul de icre de pește de apă dulce”, menționate în aceeași lucrare, cunoscute sub denumirea de ,,Tarama”. Rolul mixului de icre de pește de apă dulce este de a conferi consistență produsului și de a amplifica gustul icrelor sărate de crap prin faptul că acestea au la bază în special icre de la specii din familia Ciprinide sărate și maturate, mai arată Ministerul Agriculturii.
Lista produselor româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european include Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea și Telemea de Ibăneşti.