România achiziționează 32 de avioane F-35 din SUA: legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Publicat: 15 nov. 2024, 16:18, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
România achiziționează 32 de avioane F-35 din SUA: legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 15 noiembrie 2024, legea care deschide calea pentru achiziția a 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite ale Americii. Aceasta reprezintă o etapă importantă în modernizarea forțelor aeriene române, prin integrarea avioanelor multirol de generația a V-a.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană prevăzută în programul de înzestrare cu avioane multirol F-35”, a transmis Administrația Prezidențială.

Detalii despre achiziție

Legea prevede atribuirea de către Guvernul României a contractelor de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) către Guvernul SUA pentru:

  • Achiziția a 32 de avioane F-35, motoare și muniții.
  • Acces permanent la lanțul global de suport al F-35.
  • Suport logistic inițial și echipamente pentru instruirea personalului.
  • Transferuri de tehnologie și proiecte de cooperare industrială.

Finanțarea se va realiza din bugetul Ministerului Apărării Naționale, prin buget de stat, împrumuturi, sau garanții oferite de Guvernul SUA.

Impact strategic și economic

Acest program de înzestrare, aprobat în cadrul Programului Foreign Military Sales, nu doar că sporește capacitatea de apărare aeriană a României, dar deschide și noi oportunități pentru cooperarea industrială și transferul de tehnologie, prin parteneriate între Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei și producătorul avionului F-35.

Un pas crucial pentru securitatea națională

Decizia de a achiziționa avioanele F-35 vine în contextul unui climat geopolitic tensionat în regiunea Mării Negre, întărind rolul României ca aliat strategic în cadrul NATO. „Aceasta este o investiție semnificativă în securitatea și apărarea națională, consolidând poziția României în fața provocărilor actuale”, a subliniat Administrația Prezidențială.

Programul, aflat în Faza I, marchează începutul unui proiect amplu destinat să modernizeze infrastructura de apărare a țării și să garanteze protecția spațiului aerian românesc.