România achiziţionează un nou sistem de apărare PATRIOT, în valoare de 280 de milioane de dolari. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea

Publicat: 29 apr. 2025, 06:31, de Ionut Jifcu, în Apărare , ? cititori
România achiziţionează un nou sistem de apărare PATRIOT, în valoare de 280 de milioane de dolari. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat o posibilă vânzare militară externă către Guvernul României, constând într-un sistem de apărare aeriană PATRIOT și echipamente aferente, la un cost estimat de 280 de milioane de dolari.

Sistemul PATRIOT, solicitat de România

Decizia a fost anunțată oficial de Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA), care a transmis certificarea necesară pentru notificarea Congresului american.

Guvernul României a solicitat achiziționarea unui set radar AN/MPQ-65 Configuration 3+ Increment 3, o stație de control al angajamentului AN/MSQ-132, două stații de lansare M903, precum și o centrală electrică EPP III. Pachetul mai include kituri de modificare a stațiilor de lansare, echipamente pentru modernizarea lansatoarelor PATRIOT PAC-3 Missile Segment Enhancement, generatoare, piese de schimb, sisteme de criptare și identificare prieten-dușman, software clasificat, publicații tehnice, servicii de instruire și asistență logistică.

Conform anunțului DSCA, această vânzare sprijină obiectivele de politică externă și de securitate națională ale SUA, întărind capacitățile de apărare ale unui aliat strategic din cadrul NATO. România joacă un rol esențial în menținerea stabilității politice și economice în Europa, iar întărirea capacității sale militare contribuie la descurajarea potențialilor adversari și la sprijinirea operațiunilor aliate.

Vânzarea propusă nu va modifica echilibrul militar regional și nu va afecta pregătirea de apărare a Statelor Unite. Implementarea programului va necesita prezența în România a aproximativ cinci reprezentanți ai guvernului SUA și cinci reprezentanți ai contractorilor americani, pentru o perioadă de până la trei ani, pentru a asigura instalarea echipamentelor și instruirea personalului român.

Principalii contractori implicați sunt companiile americane RTX Corporation, din Andover, Massachusetts, și Lockheed Martin, din Bethesda, Maryland. În acest moment, nu există acorduri de compensare stabilite, acestea urmând să fie negociate direct între România și furnizori, în cazul în care se va încheia un contract ferm.

Este important de menționat că suma de 280 de milioane de dolari reprezintă o estimare maximă, valoarea finală a tranzacției urmând să fie ajustată în funcție de cerințele definitive ale României, disponibilitățile bugetare și detaliile contractuale.

Ministerul Apărării salută decizia Departamentului de Stat al SUA

Conducerea Ministerului Apărării Naționale a transmis printr-un comunicat de presă că salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS) și notificarea, în acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor americane. Acest sistem îl va înlocui pe cel donat Ucrainei de țara noastră în luna septembrie a anului 2024.

„Costul estimat pentru acest sistem, compus dintr-un set radar AN/MPQ-65, în varianta modernizată față de cea donată, două stații de lansare M903 și o stație de control lansare, este de 262 de milioane de dolari. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 280 de milioane de dolari.

Sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup țări aliate, precum și prin intermediul Inițiativei Immediate Action on Air Defence, în vederea refacerii deficitului de capabilitate generat de donație“, transmite MApN.

Sistemul PATRIOT poate detecta și doborî o gamă largă de platforme aeriene și rachete balistice, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre.

„Sistemele de rachete sol-aer sunt esențiale pentru securitatea națională și regională. În contextul politico-militar actual, România continuă eforturile pe dimensiunile de apărare și securitate, prin asigurarea unor capabilități militare robuste și credibile“, mai arată Ministerl.

Programul de achiziție a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT a fost inițiat prin Legea nr. 222/2017. Primul sistem a fost recepționat în anul 2020. În perioada 2021-2023 au fost recepționate echipamentele majore pentru celelalte trei sisteme din prima etapă a programului. Pentru sistemele din etapa a II-a (trei sisteme), pentru care România a semnat contractul de achiziție la finalul anului 2023, Guvernul SUA a lansat deja comanda către compania Raytheon pentru începerea producției de radare, stații de lansare, sisteme de comandă și control  și rachete.

Pentru donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina și, ulterior, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol prin cumpărarea altuia pentru Armata României a fost adoptat, în luna septembrie a anului trecut, un nou act normativ, respectiv Legea pentru completarea Art.1 din Legea 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare antiaeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.