România îşi află astăzi adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026

Publicat: 13 dec. 2024, 10:02, de Lavinia Tudor, în SPORT , ? cititori
România îşi află astăzi adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026

Tricolorii îşi vor cunoaşte, vineri, adversarii din cadrul preliminariilor Cupei Mondiale din 2026. Tragerea la sorţi are loc la Zurich, de la ora 13:00, şi implică 54 de echipe naţionale, împărţite în mai multe urne valorice. România, situată pe locul 38 în clasamentul FIFA, va fi în a doua urnă valorică.

Formatul competiţiei prevede 12 grupe, dintre care 6 vor avea câte 4 echipe (A-F), iar celelalte 6 vor avea câte 5 echipe (G-L). Cele mai puternice 8 echipe din Liga Naţiunilor, care vor juca sferturile de finală în martie 2025, se află în prima urnă valorică şi vor fi împerecheate cu alte echipe, urmând ca învingătoarele din aceste sferturi să rămână în grupele de 4 echipe.

Cum se vor desfăşura preliminariile

Pentru a permite desfăşurarea în paralel a preliminariilor Cupei Mondiale şi a meciurilor rămase din Liga Naţiunilor, grupelor de câte 5 echipe li se va aloca o singură echipă care a pierdut în sferturile Ligii Naţiunilor sau care participă la meciurile de promovare/retrogradare.

În urnele valorice, România va evita adversare precum Ucraina, Suedia, Turcia, Polonia sau Norvegia, care se regăsesc şi ele în urna a doua. În schimb, tricolorii ar putea întâlni adversari din prima urnă precum Franţa, Spania, Anglia, Portugalia sau Germania, conform News.ro.

Restricţii speciale la tragerea la sorţi

Anumite perechi de echipe nu vor putea fi repartizate în aceeaşi grupă, din motive politice sau logistice.

Printre acestea se numără: Gibraltar vs. Spania, Kosovo vs. Bosnia-Herţegovina / Serbia şi Ucraina vs. Belarus.

De asemenea, echipele din regiuni cu condiţii meteorologice severe pe timpul iernii vor fi repartizate cu precauţie, pentru a evita meciurile în lunile reci.

Urnele pentru tragerea la sorţi

  • Urna 1: Franţa, Spania, Anglia, Portugalia, Belgia, Italia, Germania, Croaţia, Elveţia, Danemarca, Ţările de Jos, Austria
  • Urna 2: Ucraina, Suedia, Turcia, Ţara Galilor, Ungaria, Serbia, Polonia, ROMÂNIA, Grecia, Slovacia, Cehia, Norvegia
  • Urna 3: Scoţia, Slovenia, Irlanda, Albania, Macedonia de Nord, Georgia, Finlanda, Islanda, Irlanda de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Israel
  • Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Kosovo, Armenia, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
  • Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino