România ajută populația din Fâșia Gaza! Guvernul decide azi valoarea sprijinului umanitar
Guvernul adoptă azi un proiect de act normativ privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii populației civile din Fâșia Gaza.
Prezenta hotărâre a Guvernului are în vedere scoaterea din stocul rezervelor de stat a unor cantităţi de produse, valoare de 7.163.000 lei, fără TVA, exclusiv transportul, şi acordarea acestora ca ajutor umanitar extern, în vederea sprijinirii populației civile din Fâșia Gaza.
Produsele scoase din rezerva de stat și acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar extern constând în produse alimentare și articole de cazarmament. Transportul produselor până la Aeroportul Internațional Otopeni sau la alt punct de preluare aflat pe teritoriul României se realizează cu mijloace de transport din dotarea unităţilor teritoriale subordonate Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sau ale operatorilor economici depozitari a stocurilor rezervă de stat, iar predarea produselor se realizează pe bază de proces-verbal de predare-preluare, de către reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale către reprezentanții desemnați de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov.
Scoaterea din rezervele de stat și punerea la dispoziție se realizează în limita cantităților acceptate efectiv și după identificarea modalității corespunzătoare de transport internațional.
Transportul bunurilor se realizează cu sprijinul logistic al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pe cale aeriană sau pe cale terestră până în Republica Elenă/Republica Turcia, ulterior pe cale maritimă până în HUB-ul constituit de Comisia Uniunii Europene în Republica Cipru, urmând ca pe relaţia Republica Cipru – Fâşia Gaza, transportul să fie asigurat cu ajutorul agenţiilor specializate ONU.
Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale va scădea din gestiune, la preţul de înregistrare, prin debitarea contului 6890100 „Cheltuieli privind rezerva de stat”, cantităţile de produse, aprobate a fi scoase din rezervele de stat, potrivit prezentei hotărâri, pe baza avizelor de însoţire a mărfii şi a proceselor-verbale de predare-preluare. Cheltuielile aferente participării la acţiune pentru personalul din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Aparat Propriu, respectiv din cadrul unităţilor teritoriale subordonate Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, cheltuielile de transport pe parcurs intern şi orice alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acţiunii, se suportă din bugetul activităţii finanţate integral din venituri proprii al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, aprobat conform reglementărilor legale în vigoare.
Fondurile necesare reîntregirii stocurilor rezervă se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului – Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în limita sumei de 8.414.970 lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, corelată cu valoarea estimată determinată prin aplicarea legislației prevăzute la art. 41 alin. 1 din Legea nr.82/1992, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea după caz, a cheltuielilor eligibile din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, conform prevederilor legale.
Sprijinul se acordă în baza propunerii șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vicepreședinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în sensul asistenței internaționale populației civile din Fâșia Gaza, prin realizarea procedurii prevăzute în art. 20 lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.
Ajutorul umanitar este acordat în contextul eforturilor de combatere a efectelor negative ale situației tensionate din proximitatea statului Israel, iar România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar populațiilor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă.
Prin Hotărârea Comitetul Național pentru Situații de Urgență nr. 6/19.04.2024, a fost propus spre aprobare Guvernului acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii populației civile din Fâșia Gaza, afectată în urma conflictului din proximitatea statului Israel, precum și scoaterea de la rezerva de stat a unei cantități de produse alimentare și articole de cazarmament, necesare acțiunii de intervenție operative.