România, ambiguă cu Directiva care impozitează multinaționalele
Autoritățile române trebuie să transpună până la finele anului în legislația națională Directiva care prevede impozitul minim de 15% pe profiturile companiilor cu cifră de afaceri anuală combinată este de cel puțin 750 milioane de euro.
Numărul de companii a căror cifră de afaceri pentru anul 2021 a depășit pragul de 750 milioane de euro (3.711.075 lei, la cursul valutar 4,9481 lei/euro – înregistrat la 31 decembrie a anului 2021) a fost de 44 de companii. Cifra de afaceri cumulată a acestora, la finele lui 2021, a fost de 349.444.110.998 lei, se arată într-un document semnat de secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Chitu.
”Aplicarea unei cote minime de impozit de 15% pentru companiile care au cel puțin 750 milioane de euro cifră de afaceri poate genera un impact bugetar pozitiv, însă, în acest moment estimările sunt supuse unor incertitudini semnificative, legate de limitările datelor disponibile, ipotezele metodologice și reacțiile comportamentale ale companiilor multinaționale”, se spune în document. Asta arată că România încă nu e pregătită să transpună Directiva în cauză.
Directiva aprobată conține norme menite să reducă posibilitățile de erodare a bazei impozabile și de transfer al profiturilor, pentru a se asigura faptul că cele mai mari grupuri multinaționale de întreprinderi plătesc o cotă minimă a impozitului pe profit.
Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare de societăți, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.
Statele membre ale UE au ajuns la un acord de principiu privind punerea în aplicare la nivelul UE a componentei impozitării minime, cunoscută sub denumirea de pilonul 2, a reformei OCDE privind impozitarea internațională. Ambasadorii la UE ai statelor membre au decis să recomande Consiliului să adopte Directiva privind pilonul 2 și va fi lansată o procedură scrisă pentru adoptarea formală.
Punerea în aplicare efectivă a directivei va limita uniformizarea la un nivel inferior a cotelor impozitului pe profit. Profitul marilor grupuri sau întreprinderi multinaționale și naționale, a căror cifră de afaceri anuală combinată este de cel puțin 750 de milioane EUR, va fi impozitat la o cotă minimă de 15%. Noile norme vor reduce riscul erodării bazei impozabile și al transferului profiturilor și vor asigura faptul că cele mai mari grupuri multinaționale plătesc cota minimă convenită la nivel mondial a impozitului pe profit.
Companiile multinaţionale vor fi obligate să aplice o cotă minimă de impozitare de 15% în fiecare ţară în care desfăşoară activitate. Diferenţa dintre impozitul minim şi cel efectiv plătit în jurisdicţiile filialelor urmează să fie colectată de către compania mamă a grupului şi plătită în statul său de rezidenţă.
Astfel, pentru a se evita o astfel de situaţie, ar trebui ca filiala din România să aibă o cotă efectivă de impozitare de cel puţin 15%. Chiar dacă în România cota de impozitare este de 16%, datorită unor deduceri suplimentare (precum deducerea pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, creditul fiscal din sponsorizare sau creditul fiscal pentru achiziţionarea caselor de marcat), cota efectivă poate coborî chiar sub acest nivel minim de 15%.