România blochează programul de investiții al Guvernului de la Budapesta în Transilvania
Guvernul României nu și-a dat acordul ca Budapesta, prin diferite fundații și asociații, să continue investițiile în Transilvania, așa cum a făcut în ultimii ani.
În urmă cu zece zile, publicația Kronika preciza că există șanse reale ca cererile pentru sprijinul de dezvoltare rurală anunțate anterior Fundația Partium să fie posibile pentru fermierii din județele de la granița româno-maghiară.
Informația a fost confirmată pentru Krónika de Mónika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, care supraveghează programul de dezvoltare economică al guvernului maghiar în Transilvania. „Fondurile destinate programelor de dezvoltare economică în Bazinul Carpatic sunt incluse și în bugetul de stat al Ungariei pe 2023. Cu toate acestea, este încă nevoie de un acord româno-maghiar pentru demararea programului. Au loc negocieri în această chestiune”, a declarat Mónika Kozma pentru ziarul nostru. în continuarea programului de dezvoltare economică a Ungariei).
Potrivit sursei citate, Ungaria a discutat anterior cu fostul Guvern (nu e clar dacă Guvernul Cîțu sau Orban), în contextul pandemiei de coronavirus, despre modul în care putea să susțină economic anumite investiții din Transilvania.
Potrivit unui răspuns dat de Ministerul Afacerilor Externe pentru G4Media, statul român nu și-a dat consimțământul pentru un asemenea program de investiții. „Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României. În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, a precizat MAE pentru sursa citată.
Probleme economice
În vara anului 2022 „Adevărul” scris că Guvernul de la Budapesta va opri finanţarea proiectelor din alte ţări cu maghiari, inclusiv din zona Transilvaniei, motivul fiind problemele economice interne. În anii trecuţi, sute de milioane au plecat doar spre ţara noastră, unii trecând prin fundaţiile controlate de lideri ai UDMR.
Agenţia de stat maghiară MTI susţinea că Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiţii transfrontaliere – în regiunile locuite de maghiari, printre care şi Transilvania – deoarece Budapesta se concentrează pe finalizarea celor deja începute. Publicaţia îl citează pe primarul din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, edil care a amintit de ceea ce le-a spus Viktor Orban oamenilor care au fost la Băile Tuşnad, la Universitatea de Vară. „În următorii doi ani nu vor fi lansate noi investiţii transfrontaliere, întrucât Guvernul Ungariei se concentrează pe finalizarea celor care au fost demarate deja”, arată agenţia.
Apogeul finanţărilor, atins în 2020
„Adevărul” a scris de la începutul lunii august de faptul că ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune primesc de câţiva ani fonduri consistente furnizate de Guvernul de la Budapesta. Principala resursă e Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar. Potrivit publicaţiei independente „Atlatszo Erdely”, care constant a investigat aspectul fondurilor care vin de la Budapesta pentru comunitatea maghiară din Transilvania şi pentru fundaţiile din jurul UDMR, apogeul a fost în 2020, când 365 de milioane de euro ar fi plecat spre Transilvania. Pe de altă parte, potrivit datelor pentru 2021, ar fi fost date doar 91,5 milioane. Printre fundaţiile din siajul UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica, Fundaţia Partium, Fundaţia Leda şi Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor).
Inclusiv o organizaţie condusă de actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a beneficiat de bani care au venit de la Executivul de la Budapesta. Mai precis, Fundaţia Mens Sana a primit bani pentru a realiza o clinică de cardiologie în Miercurea Ciuc şi o academie de hochei pe gheaţă în comuna din care provine Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Tanczos Barna a evitat în repetate rânduri să se pronunţe pe tema declaraţiilor lui Viktor Orban şi a delimitării faţă de declaraţiile rasiste ale premierului maghiar, fiind de părere că punctul de vedere al UDMR „a fost clar exprimat”.