România, cel mai ieftin stat din UE la alimente și băuturi nealcoolice în 2023
România înregistra cele mai ieftine alimente și băuturi nealcoolice în anul 2023, urmată de Polonia și de Slovacia, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).
Statistica este conformă INS, care are la bază datele Eurostat. România era în 2023 cel mai ieftin stat din UE pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (75%). Era urmată de Polonia și de Slovacia (82%). La celălalt pol se afla Luxemburg (125%) și Danemarca (123%).
În anul 2023, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plătesc 100 de euro la nivelul UE. La cele două extreme, 145 de euro în Danemarca, respectiv 59 de euro în Bulgaria.
Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor-membre, a fost înregistrat în Bulgaria, țara vecină la sud de Dunăre, fiind cu 41% mai mic decât media UE, urmată de România (39% sub media UE).
Cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în:
• Danemarca (45% peste media UE)
• Irlanda (37% peste media UE)
• Luxemburg (34% peste media UE)
• Finlanda (24% peste media UE).
Bulgaria înregistrează și cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (69%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (82%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%), urmată de Polonia, pentru grupa „Băuturi alcoolice și tutun” (77%) și de Croația, pentru grupa „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (44%).
În schimb, Danemarca are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele cuprinse în grupele „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (130%) și respectiv „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (189%) , iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la produsele din grupa „Băuturi alcoolice și tutun” (208%).
Ieftin în România și în Bulgaria
România are cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE pentru grupele:
• articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței (72%) – urmată de Bulgaria (74%). De altfel, Bulgaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupele „Transport” (71%) și servicii de cazare și restaurante (52%).
• recreere și cultură (64%).
Danemarca este cea mai scumpă țară din UE la grupele:
• articole de mobilier
• echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței (125%)
• transport” (126%)
• recreere și cultură” (137%)
• serviciile de cazare și restaurante (152%).
La indicele de volum al PIB/cap de locuitor:
România înregistrează o valoare care o situează la nivelul de 78% față de media UE. Este urmată de Polonia și Ungaria, cu 77%.
Cea mai mică valoare a PIB pe locuitor, în anul 2023, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 36% sub media UE.
Cel mai ridicat nivel a fost consemnat de Luxemburg, acesta depășind media UE cu 137%.
Datele privind puterea de cumpărare în România în raport cu țările Uniunii Europene au fost calculate de Eurostat în decembrie 2024.