România construiește cel mai mare pod pentru animale. O soluție inovatoare pentru traversarea Oltului

Publicat: 02 apr. 2025, 14:52, de Corina Oprea, în Transporturi , ? cititori
România construiește cel mai mare pod pentru animale. O soluție inovatoare pentru traversarea Oltului
sursa: Fanatik

Un proiect inedit și extrem de important pentru protecția mediului va prinde contur în România: cel mai mare pod destinat exclusiv animalelor sălbatice din Carpații Meridionali. Acest ecoduct impresionant, cu o lungime de peste 300 de metri și o lățime de aproximativ 100 de metri, va fi construit în zona Cornetu, odată cu finalizarea secțiunilor montane ale autostrăzii A1 Sibiu-Pitești.

Cel mai mare pod pentru animale, o necesitate

Ecoductul a fost gândit pentru a oferi o soluție concretă la o problemă majoră cu care se confruntă fauna din această regiune: izolarea și fragmentarea habitatului natural cauzată de infrastructura rutieră. Drumul Național 7 (DN7), una dintre cele mai circulate șosele din țară, în special de trafic greu, reprezintă o barieră impenetrabilă pentru animalele sălbatice care vor să traverseze Valea Oltului.

Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura (API), a explicat că traficul intens și zgomotul au un impact negativ semnificativ asupra mamiferelor mari, determinându-le să evite zona și întrerupând coridoarele ecologice esențiale pentru migrarea și supraviețuirea speciilor.

„DN7, așa cum este el acum foarte circulat, mai ales de trafic greu, nu este – cum se spune în limbaj tehnic – permeabil. Adică este o barieră în calea animalelor care nu pot trece dintr-o parte în alta, peste Valea Oltului.

Traficul este blocajul principal, animalele sunt speriate, evită zona din cauza traficului, a zgomotului. În zona aceasta a Meridionalilor practic coridoarele ecologice din punct de vedere al mamiferelor mari sunt întrerupte”, a transmis Ionuț Ciurea, potrivit HotNews.ro.

Cum va funcționa ecoductul

Podul va fi construit într-o zonă strategică, la kilometrul 45+300 – 45+750 al autostrăzii Sibiu-Pitești, între Munții Căpățânii, Munții Cozia și Munții Făgăraș. Acesta nu va avea legătură directă cu autostrada și nu va fi accesibil pentru vehicule sau pietoni. Va fi un pod naturalizat, acoperit cu vegetație, astfel încât animalele să se simtă în siguranță atunci când îl traversează.

CNAIR, compania responsabilă de proiect, a explicat că ecoductul reprezintă o măsură esențială pentru reducerea impactului infrastructurii asupra ecosistemului local. Prin această construcție, fauna sălbatică va avea o opțiune sigură de traversare, fără a fi nevoită să interacționeze cu pericolele drumurilor intens circulate.

„Ecoductul reprezintă o măsură de defragmentare și de reducere a impactului cumulat generat de proiectul autostrăzii și barierele actuale.

Soluția propusă are rolul de a reprezenta pentru fauna sălbatică cea mai bună opțiune de traversare a zonei coridorului ecologic, fără a fi nevoită să interacționeze cu una sau mai multe din barierele fizice”, a adăugat CNAIR.

Construcția ecoductului este planificată să înceapă în vara acestui an, în paralel cu lucrările la autostrada A1 Sibiu-Pitești. Implementarea acestui proiect este un pas major în protejarea biodiversității din România și o dovadă că dezvoltarea infrastructurii poate fi realizată în armonie cu natura.