România – creștere spectaculoasă în topul puterii de cumpărare. Pe ce loc suntem în UE
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/10/Se-intampla-cu-preturile-din-Romania-inflatia-puterea-de-cumparare-1024x683-1.jpg)
România a înregistrat o creștere puternică în ceea ce privește puterea de cumpărare. Eurostat a evidențiat acest lucru.
Germania, Luxemburg și Olanda conduc în ceea ce privește puterea de cumpărare în UE, conform datelor Eurostat. România a depășit Ungaria și se află pe locul zece.
În luna ianuarie a acestui an, salariul minim pe economie din România avea o valoare de 1.340 de PPS.
PPS este un indice privind puterea de cumpărare, în fapt, o monedă virtuală care aliniază preţurile în funcţie de mai mulţi parametri, primul fiind inflaţia. În clasament, ţara noastră se află pe locul zece în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene care au un salariu minim naţional, după cum arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică.
Cu un salariu minim de 1.340 de euro în PPS pe lună, România se află peste ţări precum Ungaria, Croaţia, Lituania, Portugalia şi Grecia, dar încă în urma unor economii central-europene precum Polonia şi Slovenia.
Conform estimărilor, câștigul mediu salarial net în 2025 va depăși 1.150 euro, putând ajunge la aproximativ 5.900 lei, echivalentul a 1.182 euro.
Fostul ministru al Finanțelor Adrian Câciu spune că a analizat datele pentru 2025 privind evoluția veniturilor angajaților din România.
În anul 2025, câștigul mediu salarial net va depăși 1.150 euro, putând ajunge la aproximativ 5.900 lei (1.182 euro). După ce în anul 2024 s-a adeverit estimarea pe care o făcusem la început de an, respectiv aceea că salariul mediu net va depăși 1.000 de euro, am făcut analiza datelor pentru anul 2025 cu privire la evoluția veniturilor angajaților din România. Din această analiză rezultă că salariul mediu brut va ajunge în jurul valorii de 9.600 lei, iar salariul mediu net în jurul valorii de 5.900 lei, cu o creștere nominală de aproximativ 9,5% și o creștere reală situată între 4 și 5%”, a scris Adrian Câciu.