România cumpără 21 de amfibii şenilate blindate din SUA cu 120,5 mil. USD
Pe 31 iulie a.c., Departamentul de Stat al SUA hotărât aprobarea unei posibile vânzari către Guvernul României a 21 de amfibii șenilate blindate Assault Amphibious Vehicles (AAV) și echipamente aferente, pentru suma estimată de 120,5 milioane USD.
Decizia survine după ce Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării SUA (DSCA) a eliberat pe 27 iulie a.c. certificarea necesară şi a notificat Congresul despre această posibilă vânzare. În martie a.c., Departamentul de Stat a aprobat o posibilă vânzare a 63 de AAV-uri și echipamente aferente către Guvernul Greciei, pentru un cost estimat de numai 268 de milioane USD.
Conform comunicatului DSCA, Guvernul României a solicitat cumpărarea a 16 AAV – varianta de personal (AAVP-7A1), a trei AAV – variantă de comandă (AAVC-7Al) şi a două AAV – variantă de recuperare (AAVR-7Al). În plus, Guvernul a mai comandat pentru aceste AAV-uri 16 mitraliere de 50 cal (țeavă grea) şi 5 mitraliere M240B de 7,62 mm.
AAV-urile vor intra în dotarea Regimentului 307, care are în compunere un batalion de infanterie marină, un batalion de sprijin de luptă şi o companie logistică, ce aveau în dotare vehicule TAB 79.
Deocamdată nu a fost stabilit un antreprenor principal pentru o potențială vânzare şi nu sunt cunoscute acorduri de compensare propuse în legătură cu această potențială vânzare. Cu toate că în documentul DSCA nu este anunţată o companie contractantă (BAE Systems este producătorul) este de presupus că amfibiile șenilate blindate care urmează a fi cumpărate vor fi noi, deoarece discutăm cel mai probabil despre un contract guvern-guvern. Însă există totuşi şi posibilitatea ca AAV-urile şi echipamentele să nu fie noi, ci furnizate din stocurile Corpului de Infanterie Marină al SUA.
Conform datelor oficiale, în costul estimat al contractului sunt incluse și lansatoarele de grenade MK-19 de 40 mm., sisteme de ochire cu termoviziune M36ET1, suport de aprovizionare (piese de schimb), echipamente de asistență, inclusiv truse de misiune specială/seturi de aplicații îmbunătățite (EAAK), instruire, manuale tehnice neclasificate, pachet de date tehnice, suport și asistență tehnică și de inginerie (inclusiv Serviciile tehnice de inginerie a contractorului), precum și alte elemente conexe ale programului și sprijinului logistic.
DSCA a mai menţionat în comunicatul său că „descrierea și valoarea în dolari sunt pentru cea mai mare cantitate estimată și pe baza cerințelor inițiale (…) Valoarea reală în dolari va fi mai mică, în funcție de cerințele finale, de autoritatea bugetară și de acordurile de vânzare semnate, dacă și când sunt încheiate”.
Reprezentanţii industriei de apărare din România critică achiziţia de AAV-uri americane
Decizia Guvernului de la Bucureşti nu a fost bine primită de reprezentanţii industriei de apărare din România.
Una dintre criticile referitoare la această potenţială tranzacţie este aceea că în timp ce noi achiziţionăm AAV, armata americană renunţă la acest tip de transportor şi îl înlocuieşte cu vehicule blindate amfibii cu roţi care au la bază Iveco SuperAV 8X8 modificat care satisfac rigorile operaţionale.
sursa: YouTube (modelul Iveco SuperAV 8X8)
A doua se referă la faptul că noua achiziţie nu va conduce la revitalizarea programului autohton al blindatului amfibiu autohton Saur 2, rămas din 2011 la nivel de prototip. În cazul în care acest proiect ar fi intrat în producţie s-ar fi generat 2.500 de noi locuri de muncă ca urmare a colaborării a 250 de firme româneşti de stat şi private.
sursa: ROMARM (transportor blindat amfibiu Saur 2)
Nu în ultimul rând, criticile se referă la preţul achiziţiei agreat de Guvernul de la Bucureşti, în condiţiile în care Grecia a bătut palma cu americanii să cumpărere de trei ori mai multe amfibii șenilate blindate Assault Amphibious Vehicles (AAV) la un un cost estimat de doar 268 de milioane USD. Din acest motiv, reprezentanţii industriei de apărare din România s-au întrebat de ce costul estimat în cazul României este mai mare decât în cazul Greciei. Să fie diferenţa reprezentantă de achiziţia unei cantităţi mai mari de muniţie?
Date tehnice AAVP-7A1
Conform datelor tehnice, AAV-urile varianta de personal (AAVP-7A1) este un transportor blindat pe şenile, cu o masă de 29 tone. Pe drum asfaltat accesta atinge o viteză de deplasare de 70 km/h, pe teren accidentat 30km/h, iar în apă poate naviga cu până la 13km/h, în funcţie de starea mării, rezistând chiar la o mare de gradul 5 cu un nivel al valurilor de patrumetri înălţime. Vehiculul are în dotare o mitralieră grea M2 (calibrul 12,7 mm.) şi un aruncător de grenade MK-19 (calibrul 40 mm., ambele montate într-o turelă comună).
sursa: Marina SUA
În ceea ce priveşte protecţia, AAVP-7A1 este dotat cu un kit suplimentar Enhanced Applique Armor Kit (EAAK), vehiculul fiind astfel protejat pentru foc direct până la calibrul 14,5 mm şi împotriva schijelor rezultate din proiectilele de artilerie de mare calibru 152/155 mmm.
AAVP-7A1 are un echipaj format din patru membri şi pot transporta 21 de infanterişti marini complet echipaţi de luptă sau 4,5 tone de încărcătură.
Un AAV de asalt s-a scufundat. Opt pușcași marini și un marinar au murit
Presa din Grecia a precizat în luna martie a.c., după aprobarea dată de Departamentul de Stat al SUA, că amfibiile de asalt blindate AAV nu ar fi sigure, după ce un vehicul al Unităţii a 15-a Expediţionară Marină s-a scufundat în Pacific, în vecinătatea insulei San Clemente (în afara Californiei), în timpul unui exercițiu de antrenament, pe 30 iulie 2020, incident în urma căruia s-au înecat opt pușcași marini și un marinar. Oficialii Marinei SUA, au comentat criticile jurnaliştilor eleni, subliniind că „AAV este un vehicul sigur și o platformă viabilă pentru operațiuni amfibii, atâta timp cât sunt respectate standardele de întreținere”.
sursa: Google Map (locul din Pacific unde s-a scufundat AAV-ul Unităţii a 15-a Expediţionară Marină pe 30 iulie 2020)
Ancheta făcută cu privire la scufundarea vehiculului blindat de asalt a stabilit că evenimentul din 30 iulie 2020 a marcat sfârșitul unui „lanț de eșecuri”, care a făcut posibil ca puşcaşilor marini participanţi la exerciţiul respectiv să le fie repartizate „AAV-uri în stare îngrozitoare, din cauza nerespectării procedurilor de întreținere”.
Cu toate acestea, din decembrie 2021 majoritatea amfibiilor de asalt blindate AAV au fost înlocuite de marina SUA cu vehicule de luptă amfibie (ACV), mai avansate.