România dă marea lovitură: Va deveni un producător major de energie regenerabilă în Europa

Publicat: 28 mai 2024, 12:36, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
România dă marea lovitură: Va deveni un producător major de energie regenerabilă în Europa

România va deveni un jucător deosebit de influent pe piața energetică. Prin semnarea unui Acord între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, se va da startul proiectului „Green Energy Corridor”. Acest proiect va integra capacitățile energetice regionale și va furniza electricitate la prețuri competitive din surse regenerabile. În acest context, România va deveni un jucător extrem de important, deoarece țara noastră dezvoltă un parc eolian uriaș în Marea Neagră și se va număra printre principalii producători de energie din Europa.

CNTEE Transelectrica SA și alte organizații cheie din Azerbaidjan, Georgia, și Ungaria au semnat astăzi, la București, un Memorandum de Înțelegere prin care au convenit să colaboreze pentru înființarea unei noi societăți de tip Joint Venture, cu sediul în România, în cadrul Acordului privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi, cunoscut și sub numele de Proiectul „Green Energy Corridor”.

La ceremonia de semnare a Memorandumului, au fost prezenți Mircea Abrudean – Secretarul General al Guvernului României, Dan Dragoș Drăgan – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, și Gabriel Andronache – Vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Societatea de tip Joint Venture, care urmează să fie înființată conform acestui Memorandum, va fi responsabilă pentru implementarea Proiectului „Green Energy Corridor”, în conformitate cu acordul dintre guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei.

Memorandumul semnat la București între CNTEE Transelectrica SA, AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem și MVM Zrt. stabilește bazele unui cadru general de înțelegere între cele patru părți, privind inițierea proceselor de înființare a societății de tip Joint Venture, cu condiția obținerii acordurilor statutare necesare din partea fiecărei companii implicate.

Ce este Green Energy Corridor

În acest sens, Transelectrica SA, compania națională de transport al energiei electrice, urmează să convoace Adunarea Generală a Acționarilor pentru a obține aprobarea participării sale la capitalul social al noii societăți de tip Joint Venture, după ce informațiile corespunzătoare au fost stabilite în mod complet.

„Green Energy Corridor” este un proiect ambițios convenit între guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei, cu sprijinul Comisiei Europene. Acest proiect are ca scop integrarea capacității regionale de energie și furnizarea de electricitate la prețuri competitive din surse regenerabile, în concordanță cu obiectivele actuale ale Uniunii Europene în materie de tranziție energetică.

Transelectrica SA, desemnată de Guvernul României ca parte relevantă în acest proiect, colaborează strâns cu celelalte părți implicate din statele partenere pentru a atinge obiectivele acestui proiect complex. Acest lucru include evaluarea potențialului de producere și schimburile de energie curată în regiunea Caucaz/Europa, precum și proiectarea infrastructurii necesare, luând în considerare aspectele tehnice, economice și reglementările aplicabile.

România va produce energie electrică din Marea Neagră

În câțiva ani, în Marea Neagră vor fi construite parcuri eoliene, după ce deputații au aprobat o lege prin care vor fi concesionate zone din largul mării pentru instalarea turbinelor plutitoare, începând de anul viitor.

Potrivit estimărilor specialiștilor, producția de energie offshore va începe în 2032. România se va număra printre primele țări din regiune cu parcuri eoliene offshore. Cele mai promițătoare zone pentru investitori, unde vântul suflă cel mai puternic, sunt situate la granița cu Ucraina și Bulgaria.

În plus, Ministerul Energiei a publicat un proiect de lege privind construcția de parcuri eoliene offshore în Marea Neagră, iar primele concesiuni vor fi cel mai probabil acordate la sfârșitul anului 2025. Compania germană WPD este prima care a depus oficial o cerere pentru dezvoltarea unui parc eolian gigantic în Marea Neagră, având o capacitate de producție de 1.400 de megawați, evaluată la 2,5 miliarde de euro. Aceasta poate reprezenta o oportunitate semnificativă pentru România în domeniul energiei eoliene.