România „de construit”: Cum rămânem fără muncitori calificați și de ce

Publicat: 06 apr. 2022, 07:00, de Eliza Popa, în ECONOMIE , ? cititori
România „de construit”: Cum rămânem fără muncitori calificați și de ce

După cum atrag atenția în ultima vreme patronatele din sectorul Construcții, lipsa de muncitori se acutizează. Și aceasta deoarece tot mai mulți muncitori pleacă spre Germania și Franța, spre exemplu, unde au fost deschise șantiere în cadrul Programului de Reziliență și Redresare.

În România, încă nu e clar dacă și când se vor deschide șantierele în cadrul PNRR, potrivit acelorași patronate.

Bruma de muncitori calificați pe care o mai avem, în scurt timp va pleca. Vorbim de Franța în primul rând, Germania, Italia, țări care deja au implementate șantiere, deja au deschis șantiere prin PNRR. În cadrul acestor șantiere deja au nevoie de forță de muncă consistentă. Noi încă nu ne-am lămurit ce anume vom finanța prin PNRR și ce șantiere vom deschide.

Probabil, în cel mai fericit caz, în 2023 vom lucra în șantiere, dacă vor mai exista, în șantiere din PNRR”, a spus vicepreședintele Federației firmelor din Construcții, Irinel Tofan, la Europa FM.

În România, muncitorii calificați pot câștiga 1.000 de euro, pe când în țările din Vest salariile pot ajunge la 3.000 de euro.

În România ne chinuim să plătim un salariu net

Guvernul german a afirmat că în două etape, în 2022, va crește salariul minim tarifar la necalificați la 12 euro/oră, calificații vor câștiga cel puțin 3.000 de euro/lună. Noi, în România, ne chinuim să plătim un salariu net de aproape 1.000 euro la un muncitor calificat, deci e clar, la noi au plecat muncitori în Germania”, mai spune Irinel Tofan.

Prin urmare, patronatele din Construcții solicită Guvernului să ia o măsură, astfel încât să nu se întâmple, după cum evidențiază Irinel Tofan, să ne pierdem și minima forță de muncă pe care o mai avem: „A compensa prin forță de muncă din Asia, toți de la masa aceasta avem experiență cu muncitori asiatici, dar productivitatea, ritmul de lucru și calitatea lucrărilor nu este aceeași”.

Epilog

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, marți, că vor veni săptămâna aceasta cu un act normativ prin care contractele de investiţii finanţate prin PNDL 1 sau 2, dar şi cele din fonduri europene vor fi actualizate cu noile preţuri la materialele de construcţii. Liderul social-democraților a vorbit și despre planul ”Sprijin pentru România”. Declarațiile au fost făcute la lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România (AOR).