România digitală este un proiect în desfășurare și o țintă majoră pentru actualul guvern

Publicat: 27 nov. 2020, 14:44, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
România digitală este un proiect în desfășurare și o țintă majoră pentru actualul guvern
Microsoft anunță că românii sunt dornici să învețe cursuri de digitalizare. Foto: Facebook Microsoft

România digitală este un proiect major pentru actuala guvernare, prin care nu se urmărește doar „transformarea birocrației clasice într-o birocrație digitală”, ci o simplificare totală a activității instituțiilor publice.

Secretarul general al guvernului, Antonel Tănase, arată că guvernul Orban are ca țintă inclusiv ședințe de cabinet 100% digitale, fără maculatură, iar lucrurile au avansat deja în această direcție.

„România digitală presupune în primul rând debirocratizare, dar şi inovare, rapiditate, adaptare şi, mai ales, punerea nevoilor cetăţenilor în centrul preocupărilor administraţiei publice. Ideile par întotdeauna simple, dar implementarea lor este aproape de fiecare dată dificilă, cu atât mai mult în vremuri în care te confrunţi cu o pandemie”, a declarat Antonel Tănase, vineri, la a treia reuniune lunară a Comitetului Interministerial pentru debirocratizare, în calitate de preşedinte al Comitetului DEBIRO.

Şeful SGG a menţionat că, deşi are un caracter consultativ, DEBIRO are rolul de a identifica orice propuneri de debirocratizare venite din partea cetăţenilor, a mediului de afaceri şi a societăţii civile.

„În cadrul fiecărei şedinţe viitoare a Comitetului vor fi aprobate alte propuneri de diminuare a birocraţiei. Estimăm că în fiecare an vor fi adoptate 1.500 de măsuri de debirocratizare. Totodată, un demers important al Comitetului DEBIRO este elaborarea propunerii pentru Strategia Naţională de Debirocratizare şi Simplificare administrativă, care va fi supusă, în viitor, atenţiei Guvernului”, a afirmat Tănase.

Simplificarea activităților instituțiilor clasice va însemna transformarea teancurilor de hârtii în documente online și desființarea formularelor și adeverințelor în format clasic.

Fonduri europene

România va beneficia de fonduri europene importante pentru digitalizare în mai multe domenii, educaţie, sănătate, justiţie şi finanţe, proiectul Planului Naţional de Redresare prevăzând în acest sens investiţii de 700 milioane euro din bani europeni pentru astfel de proiecte.

La rândul său, secretarul de stat la Cancelaria prim-ministrului, Tony Romani, coordonator al Comitetului DEBIRO, a anunţat lansarea portalul guvernamental simplificare.gov.ro destinat colectării sugestiilor de la cetăţeni pentru debirocratizarea administraţiei.

„Începând de mâine (sâmbătă – n.r.) va fi operaţional portalul Guvernului pentru simplificare, numit simplificare.gov.ro . Portalul pe care publicul îl va avea la dispoziţie este doar una dintre formele prin care colectăm sugestii dinspre societatea românească. Avem permanent legătura şi suntem în permanentă discuţie cu mediul de afaceri”, a declarat Romani.

El a menţionat că în cadrul reuniunii de vineri a Comitetului sunt propuse circa 60 de măsuri specifice de simplificare, iar alte 200 de măsuri sunt în discuţie pentru a fi adoptate la şedinţele următoare ale DEBIRO.

„În urmă cu trei zile, Coaliţia pentru Dezvoltarea României a cerut public renunţarea la analiza de risc, în setul de propuneri de azi veţi regăsi limitarea acestei analize doar pentru companiile mari. Astfel, analiza nu va mai fi necesară pentru companiile care au bunuri în valoare de sub 500.000 de lei sau spaţii de sub 500 de metri sau care se află în cadrul unor clădiri ce au deja obligaţia de a-şi face această analiză, cum ar fi mall-urile sau clădirile de birouri. De asemenea, renunţăm odată pentru totdeauna la timbrele fiscale care sunt încă folosite pentru documentele medico-legale”, a declarat el.