România, din nou cutremurată. A fost înregistrat un alt seism în țara noastră

Publicat: 04 nov. 2024, 10:16, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
România, din nou cutremurată. A fost înregistrat un alt seism în țara noastră
România, din nou cutremurată. A fost înregistrat un alt seism în țara noastră

România s-a confruntat recent cu un nou cutremur în zona seismică Vrancea, cunoscută pentru activitatea tectonică intensă. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a raportat un seism de magnitudine 3,2, produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 1:21, în județul Vrancea, la o adâncime de 136 km.

Cutremurul a fost resimțit în apropierea mai multor orașe: 32 km de Focșani, 56 km de Buzău, 80 km de Sfântu-Gheorghe, 90 km de Brașov, 94 km de Bârlad și 98 km de Ploiești.

Seism în România

Aceasta nu a fost singura activitate seismică recentă în zona Vrancea. În data de 25 octombrie, un alt seism a avut loc la ora locală 13:03:33, la o adâncime de 131,4 km. Acesta s-a produs tot în proximitatea unor orașe importante, fiind simțit la 54 km de Buzău, 56 km de Focșani, 63 km de Sfântu-Gheorghe, 69 km de Brașov și 78 km de Ploiești.

Deși ambele cutremure au fost moderate, anul acesta s-a înregistrat în septembrie și un seism mai puternic, care a amplificat îngrijorarea populației, mai ales în București, unde există temeri de un cutremur major similar celui devastator din 1977. Cutremurul de 5,4 grade din 16 septembrie s-a produs în județul Buzău, în zona Vrancea-Buzău, la ora 17:40, fiind cel mai puternic eveniment seismic din 2024 în România.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a explicat că, deși replicile în urma cutremurelor de magnitudine peste 5 în Vrancea nu sunt întotdeauna o regulă, ele sunt de obicei așteptate. Conform acestuia, cutremurul de 5,4 din septembrie a avut o intensitate de 5 grade pe scara Mercalli, ceea ce reflectă efectul resimțit la suprafață. Nu au fost raportate pagube materiale, însă specialiștii au continuat să monitorizeze activitatea pentru a evalua riscurile unor posibile replici.

„Nu întotdeauna au fost replici la cutremurele de 5 din Vrancea, dar ne așteptăm să fie. Posibil să fie de intensitate mai mică. Intensitatea celui de astăzi a fost de 5 grade Mercali. Asta înseamnă efectul la suprafața Pământului pe care îl simțim. Nu s-au raportat pagube materiale. Facem și noi analize și măsurători, dar acesta a fost cel mai mare cutremur din 2024 în România”, a explicat Constantin Ionescu, directorul INFP.