România se numără printre țările europene cu cele mai mari prețuri de consum
Chiar dacă rata inflației a scăzut în Uniunea Europeană, Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia și România sunt statele membre cu cele mai ridicate prețuri de consum, potrivit datelor Oficiului European pentru Statistică (Eurostat).
În luna iulie, țările membre cu cele mai ridicate rate anuale ale inflației au fost Ungaria (17,5%), Slovacia şi Polonia (ambele cu 10,3%), Cehia (10,2%) şi România (8,9%). Pe de altă pate, țările membre cu cele mai scăzute rate ale inflației au fost Belgia (1,7%), Luxemburg (2%) şi Spania (2,1%).
În comparație cu prima lună a verii, rata anuală a inflației a scăzut în 19 țări membre, inclusiv România, cu 0,4 procente, dar în Suedia a rămas stabilă și a crescut în alte șapte state membre.
Banca Centrală Europeană (BCE) a comunicat că prognozează o creştere a ratei inflaţiei în zona euro la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, comparativ cu estimările anterioare din martie, care indicau un nivel de 5,3% pentru acest an şi de 2,9% pentru anul următor. În 2025, se preconizează că inflaţia va ajunge la 2,2%, în creştere faţă de proiecţia anterioară de 2,1% pentru acel an.
Deşi aceste cifre se situează semnificativ departe de obiectivul BCE de 2%, noile date furnizate de Eurostat pot consolida argumentele oficialilor BCE care afirmă că inflaţia în zona euro se află pe o traiectorie uşor descendentă, chiar dacă graduală. Drept urmare, paza euro poate opta pentru o amânare a majorării ratei dobânzilor în cadrul următoarei lor reuniuni de politică monetară din luna septembrie.