România face progrese în implementarea Convenției anticorupție a OCDE, dar trebuie să-și întărească legislația privind corupția transnațională
România, unul dintre cele mai noi state semnatare ale Convenției OCDE privind combaterea corupției agenților publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale, a demonstrat deja un angajament ferm în lupta împotriva corupției. Totuși, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) recomandă ca România să continue să extindă aplicarea infracțiunilor de corupție transnațională și să înăsprească sancțiunile aplicabile.
Potrivit unui nou raport al Grupului de lucru al OCDE pe tema corupției, România trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că infracțiunile de corupție transnațională sunt raportate prompt autorităților pentru investigații și urmăriri penale.
Grupul de lucru al OCDE, format din 46 de state, a finalizat evaluarea de Faza 2 a implementării Convenției de către România și a emis mai multe recomandări, printre care:
- modificarea legislației privind infracțiunea de corupție transnațională pentru a fi în conformitate totală cu Convenția;
- înăsprirea sancțiunilor aplicabile în cazurile de corupție transnațională și asigurarea confiscării produselor rezultate din aceste infracțiuni;
- elaborarea unei strategii de detectare și raportare a cazurilor de corupție transnațională;
- consolidarea regimului de avertizare privind corupția transnațională;
- analizarea posibilității introducerii unor mecanisme alternative de soluționare a cazurilor sau a unor stimulente suplimentare pentru încurajarea raportărilor;
- promovarea importanței controalelor interne și a programelor de etică și conformitate;
- asigurarea faptului că Direcția Națională Anticorupție (DNA) dispune de resursele și capacitățile de formare necesare în lupta împotriva corupției transnaționale și că aceasta este protejată de riscurile de ingerință politică.
Chiar înainte de aderarea la Convenție, România a inițiat primele urmăriri penale din istoria sa într-un caz de corupție transnațională și a început să dezbată un proiect de lege pentru a remedia problemele semnalate în raport. Aceasta este o etapă binevenită, iar autoritățile române și sectorul privat și-au exprimat dorința de a învăța din experiența altor state membre ale Grupului de lucru.
Raportul de evaluare, adoptat pe 10 octombrie 2024, analizează cadrul juridic și instituțional al României privind combaterea corupției transnaționale și modalitățile de aplicare în practică. În termen de doi ani, până în octombrie 2026, România va prezenta un raport scris cu măsurile întreprinse pentru implementarea recomandărilor.
OCDE continuă să colaboreze cu țările membre pentru a promova politici care să îmbunătățească bunăstarea economică și socială la nivel global.