România ,,fruntașă” în UE, la lipsa călătoriilor turistice externe. Românii merg la grătar, la iarbă verde

Publicat: 01 sept. 2024, 15:21, de George Andrei, în Turism , ? cititori
România ,,fruntașă” în UE, la lipsa călătoriilor turistice externe. Românii merg la grătar, la iarbă verde

Statistice publicate de Eurostat (Biroul european de statistică) arată că la nivel comunitar, în 2023, doar un procent de 28,5 la sută dintre cetățeni, la o populație totală de 448,4 milioane de locuitori, și-au permits financiar o săptămână de vacanță în străinătate.

Statisticile pentru 2023 arată că România are cel mai mare procent, de 59,5 la sută dintre

românii care nu au avut mijloacele financiare necesare să petreacă o săptămână de vacanță, în alte țări.

Mini-vacanțele de weeknd, la grătar, la iarbă verde, domină obiceiurile turistice ale românilor. Cheltuielile sunt mai mici, deplasarea este mai comodă, iar ,,mâncarea din traistă” salvează sume substanțiale din bugetul familiei.

Eurostat arată că situația nu este uniformă în toate statele membre, dar România este pe primul loc.

,,Cea mai mare creștere a așa-numitei condiţii de „sărăcie de vacanță” s-a produs în România, unde 59,5% dintre români nu au putut pleca în vacanță”, precizează Eurostat.

Capacitatea de a-și permite să plătească o vacanță anuală de o săptămână departe de casă este unul dintre indicatorii folosiți de Uniunea Europeană pentru a măsura deprivarea materială și socială din blocul comunitar.

Aproape 1,95 milioane de turiști români au plecat în străinătate în 2023, la o populație de peste 19 milioane de locuitori, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Studiile arată că turismul mondial revine la nivelurile anterioare pandemiei de COVID 19, dar industria se confruntă cu noi provocări economice și geopolitice. Comportamentul călătoriilor de vacanță s-a modificat.

Evoluțiile pozitive intervin în condiţiile în care călătorii îşi organizează din ce în ce mai mult călătoriile în mod independent, iar schimbările climatice afectează popularitatea destinaţiilor, arată o analiză publicată de platforma de tranzacționare și investiții eToro.

În acelaşi timp, creşterea preţurilor şi îngrijorările legate de o încetinirea economică aruncă o umbră asupra viitorului unor lideri de piaţă precum Airbnb şi TUI, consideră analistul eToro, Pawel Majtkowski.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului, citate în analiză, turismul global în 2023 a fost cu 11% mai redus decât în 2019, dar până la sfârşitul primului trimestru al anului 2024, diferenţa s-a redus la doar 3%.

Deşi statisticile revin la nivelurile anterioare, sectorul turismului a suferit o transformare radicală în ultimii ani.

Călătorii acţionează din ce în ce mai mult ca propriii lor agenţi de turism, planificând şi rezervând călătoriile în mod independent. Gama de opţiuni de călătorie disponibile se extinde, iar preţurile devin mai transparente şi mai uşor de comparat, arată analiza.