România, Grecia și Bulgaria își doresc să construiască un coridor pentru a lega cele trei țări
Premierii din România, Grecia și Bulgaria au semnat la Varna o declarație prin care cele trei țări să fie legate prin autostrăzi și căi ferate, pentru a crește conectivitatea de transport.
Totodată, aceștia au vorbit și despre noi poduri peste Dunăre care să lege România de Bulgaria.
Informații legate de transport din declarația comună semnată de premierii Marcel Ciolacu, Nikolai Denkov și Kyriakos Mitsotakis:
Accentuăm importanța sporirii utilizării canalelor de solidaritate dintre UE și Ucraina prin evaluarea unei potențiale extinderi a capacității porturilor Constanța și Sulina, a potențialului de transport pe Dunăre prin asigurarea navigabilității pe tot parcursul anului, precum și prin investigarea posibilității implicării porturilor bulgare Varna și Burgas, și a porturilor grecești Salonic și Alexandroupolis.
-Suntem dedicați dezvoltării unei infrastructuri transfrontaliere intermodale peste fluviul Dunărea, inclusiv construirea de noi poduri la Giurgiu-Ruse și alte locații, conform standardelor europene în vigoare, în vederea facilitării mobilității militare.
-Creșterea importanței conectivității multidimensionale între cele trei țări, interconectarea interregională în cadrul UE și conectivitatea în regiunea extinsă, necesită promovarea continuă a proiectelor de interes comun, cu scopul de a revoluționa infrastructura transfrontalieră. În plus, am convenit să identificăm și să dezvoltăm noi trasee/coridoare de nord-sud care să lege cele trei țări prin intermediul noilor infrastructuri feroviare și autostrăzi.
-Subliniind determinarea noastră comună în privința conectivității, am decis să instituim un grup de lucru trilateral condus de miniștri relevanți. Scopul acestui grup este de a pregăti și semna într-un interval de timp adecvat un memorandum de înțelegere (MOU) referitor la finanțarea, dezvoltarea, construcția și gestionarea unui coridor de transport multimodal, care să conecteze Bulgaria, România și Grecia. Acest memorandum va sta la baza unui acord comun trilateral amplu, fundamentat pe Memorandumul de înțelegere.
-Având în vedere provocările actuale cu care se confruntă securitatea energetică în regiune și pentru a sprijini în continuare diversificarea rutelor și resurselor de aprovizionare cu energie, suntem în acord cu avansarea practică a Coridorului vertical de gaze. Acest proiect, alături de Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) și Stația de regazificare flotantă (FSRU) din Alexandroupolis, va aduce o contribuție semnificativă la diversificarea surselor de aprovizionare, la securitatea energetică a Uniunii Europene și la independența energetică a regiunii extinse, inclusiv a Republicii Moldova și a Ucrainei.