România Green Deal-ului uitat după un PNRR ratat
PNL-ul lui Orban și Cîțu acuză USR-ul lui Barna și Cioloș că a întârziat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar useriștii arată cu degetul către liberali acuzându-i că ei au ratat anul trecut startul PNRR.
Din cearta dintre cele două partide a pierdut doar România, care, acum, stă la mâna oficialilor europeni că poate totuși, în al 12-lea ceas, vom primi 29 de miliarde de euro.
Însă, amatorismul, diletantismul și lamentările liberalilor și useriștilor privind gestionarea PNRR ne-a reamintit de replica regretatului Gheorghe Dinică din filmul „Filantropica”: „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană”.
Și, rând pe rând, premierii României, Ludovic Orban și Florin Cîțu, n-au fost în stare până acum să spună o poveste, cât de cât, cap-coadă la Bruxelles despre PNRR-ul țării noastre.
Practic, cei doi au pornit de la premisa că pentru orice prostie făcută de tine se va găsi un amator gata s-o repete. Și timpul a demonstrat că tergiversarea PNRR-ului de Orban, de Cîțu, de PNL, USR sau UDMR a făcut ca azi în România să nu se spună nimic despre „foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru a ajunge la o economie durabilă”.
Adică despre Green Deal sau Pactul Ecologic European. Mai exact despre setul de inițiative și politici prin care Comisia Europeană și-a propus până în 2050 să transforme Europa, cu vreo 1.000 de miliarde de euro pe an, în primul continent neutru din punct de vedere al climei și poluării.
Pactul Ecologic European a fost prezentat pe 11 decembrie 2019 și însușit de fiecare dintre cele 27 de state europene, inclusiv România, iar primii pași ar fi constat în elaborarea și adoptarea planurilor de acțiuni în paralel cu actualizarea și completarea legislației în acord cu prioritățile și ambițiile UE privind Green Deal.
Ulterior, pe 14 iulie 2021, Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră, față de nivelurile din 1990.
Această reducere a emisiilor în cursul următorului deceniu este esențială pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și pentru concretizarea Pactului verde european.
Dar, au trecut mai bine de două luni de la propunerile privind foaia de parcurs a Uniunii Europene de 1.000 de miliarde de euro și nimeni din Guvernul României nu a scos o vorbă despre Pactul Ecologic European.
Adică, despre principalele obiective ale Pactului Ecologic European – Green Deal: și anume ca „până în 2050, Uniunea Europeană să nu mai emită gaze cu efect de seră” iar „creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor” și totodată „nicio persoană și niciun loc nu va fi lăsat în urmă”.
Practic ne-a împotmolit în absorbția celor 29 de miliarde euro din PNRR, și nu mai vedem dincolo de bara din față, adică când, măcar pe hârtie, vom face primul pas spre a „ciupi” ceva din cele 1.000 de miliarde euro puse anual la bătaie de Comisia Europeană în următorii 30 de ani.
Așadar, Dumnezeu îți dă, dar nu-și bagă și-n traistă! De ce oare? Pentru că așa se întâmplă atunci când lași biciul pe mâna maimuțelor: