România importă masiv carne de porc. O parte vine congelată de la mii de kilometri
România ocupă un loc fruntaș în Europa la importurile de carne de porc, o consecință directă a crizei generate de pesta porcină africană, care a decimat producția internă.
În timp ce țara noastră aduce carne congelată din locații aflate la peste 13.000 de kilometri distanță, precum Chile, state precum Spania au demonstrat că pot trece de la importator la lider mondial în exporturi prin politici agricole eficiente.
Carnea de porc din Chile ajunge în România în 40 de zile
România a început să importe carne de porc din Chile încă din 2023, când au ajuns în portul Constanța primele containere. Transportul începe din portul Valparaíso, Chile, unde carnea este congelată la -18 grade Celsius, și durează 40 de zile până la destinație. Prețul mediu pe kilogram este de 3 euro. Potrivit lui Guillermo Garcia, unul dintre principalii producători din Chile, România reprezintă o piață strategică. „Sperăm ca, în 2025, să ajungem la 100 de containere cu carne de porc livrate către România”, a declarat acesta.
România a devenit dependentă de importuri
În prima jumătate a anului 2024, România a importat carne de porc în valoare de peste 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au totalizat doar 1,2 milioane de euro. Datele oficiale arată că aproximativ 80% din carnea de porc consumată în țară provine din importuri, o consecință a scăderii dramatice a producției locale din cauza pestei porcine.
România aduce, anual, produse alimentare din străinătate în valoare de aproximativ 600 de euro/locuitor, carnea de porc fiind pe primul loc în acest clasament. Paradoxal, o parte semnificativă a acestor importuri vine din țări îndepărtate, precum Chile, în loc să fie susținută producția autohtonă.
Modelul Spaniei – de la importator la exportator de top
Spania, odată un importator important de carne, a devenit lider global în exporturile de carne de porc, datorită investițiilor strategice în reproducție, ferme moderne și politici agricole integrate. Spre deosebire de România, Spania a reușit să transforme crizele în oportunități prin sprijinirea fermierilor locali și prin dezvoltarea capacităților de procesare și export.
Planurile autorităților pentru redresare
Ministerul Agriculturii promite o schimbare de direcție, anunțând noi măsuri pentru revitalizarea sectorului porcin. Ministrul Florin Barbu a declarat că în 2025 și 2026 vor fi finanțate 60 de ferme noi, în cadrul unui plan care include integrarea producției de reproducție.
„O nouă Ordonanță de Urgență va sprijini dezvoltarea și salvarea sectorului de porc din România. Scopul este reducerea dependenței de importuri și creșterea competitivității producției locale”, a precizat acesta.
Criza pestei porcine a scos la iveală vulnerabilitățile agriculturii românești, accentuând dependența de importuri. În timp ce alte țări au demonstrat că redresarea este posibilă prin politici bine gândite, România se află la un moment de răscruce.