România în fața crizei auto: Ce impact au taxele vamale impuse de Trump

Publicat: 03 apr. 2025, 14:08, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
România în fața crizei auto: Ce impact au taxele vamale impuse de Trump

România ar putea resimți efectele noilor taxe vamale impuse de administrația Trump asupra industriei auto, deși nu exportă direct automobile către Statele Unite.

Taxele de 25% aplicate mașinilor și componentelor auto importate în SUA, care vor intra în vigoare pe 3 aprilie 2025, vor avea un impact indirect asupra producătorilor români de componente auto, mai ales a celor care colaborează cu mari companii germane din sectorul auto.

Industria auto din România este strâns legată de Germania, un jucător major pe piața americană, iar dacă taxele vor reduce volumul schimburilor comerciale între Germania și SUA, cererea pentru componente produse în România ar putea scădea, afectând companiile locale. Cu toate acestea, efectele sunt încă greu de estimat, iar reprezentanții industriei românești se pregătesc să analizeze impactul în detaliu, conform Hotnews.

Pe de altă parte, în Statele Unite, măsurile vor duce la creșterea prețurilor mașinilor noi, estimându-se o majorare de cel puțin 3.000 de dolari pentru majoritatea modelelor, iar unele pot ajunge la creșteri de până la 12.000 de dolari, în special pentru modelele premium. De asemenea, nu doar prețul mașinilor va crește, ci și costurile pentru componentele auto, cum ar fi anvelopele, plăcuțele de frână și filtrele, ceea ce va influența prețul total al proprietății vehiculului.

În 2024, SUA au importat 821.000 de mașini din Uniunea Europeană, iar majoritatea acestora provin din Germania. Astfel, taxele vamale vor afecta direct marile companii germane de automobile, cum ar fi Volkswagen, Mercedes-Benz și BMW, care au o prezență puternică pe piața americană. Estimările arată că aceste taxe vor determina o scădere semnificativă a numărului de mașini europene disponibile în showroom-urile americane, iar modelele care vor rămâne pe piață se vor scumpi considerabil.

Impactul asupra pieței auto americane va fi resimțit pe termen lung. Se estimează că producția auto în America de Nord (SUA, Mexic și Canada) ar putea scădea cu până la 20%, adică între 1,5 și 3 milioane de unități pe an. Mai mult, noile taxe vor afecta și mașinile second-hand din SUA, deoarece cererea pentru modelele noi va scădea și va crește presiunea pe piața vehiculelor de ocazie.

În plus, chiar și producătorii de mașini care asamblează vehicule în SUA, cum ar fi Ford și Tesla, vor fi afectați indirect de aceste taxe, din moment ce multe dintre componentele lor provin din Mexic sau Canada. De exemplu, camioneta Ford F-150 are aproximativ jumătate dintre componentele sale produse în Mexic și Canada.

Dacă aceste taxe vor reduce importurile de componente din Europa și Mexic, iar costurile de producție vor crește în SUA, prețurile auto și costurile de întreținere vor continua să crească. Aceste schimbări vor face ca proprietarii de mașini să plătească mai mult nu doar la achiziția unui vehicul nou, dar și pentru întreținerea acestuia pe durata utilizării.

În România, companiile auto care furnizează piese pentru mari producători din Germania, precum Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz, ar putea experimenta o reducere a comenzilor dacă exporturile acestora în SUA vor scădea. De asemenea, scăderea producției și a vânzărilor pe piața americană ar putea afecta și locurile de muncă din aceste companii.