România, în pericol să piardă teren în industria serviciilor de afaceri: avertisment dur într-un raport ABSL-Deloitte
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2023/07/2ilustrac-ie-it-isti.jpg)
Eliminarea facilităților fiscale și absența unei strategii naționale de educație și formare profesională pot diminua atractivitatea României în sectorul serviciilor de afaceri pe termen lung, conform unui raport recent al Asociației Business Service Leaders în România (ABSL), realizat în colaborare cu Deloitte România.
În timp ce România a renunțat la stimulentele fiscale pentru servicii, alte țări din Europa Centrală și de Est, precum Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, continuă să ofere programe atractive de sprijin, constând în granturi, scutiri de impozite și facilități pentru formare profesională. Această discrepanță poate afecta competitivitatea României în atragerea investițiilor în acest sector, arată Agerpres.
Contribuția sectorului la economia națională
„Într-un context global dinamic, România riscă să nu mai fie competitivă în această industrie, deși estimările ABSL arată încă potențial de creștere. Tehnologia și digitalizarea transformă toate economiile, iar în multe țări există programe naționale care susțin educația, cercetarea și formarea profesională. Companiile din industria noastră, dar și din alte domenii, depun eforturi pentru a compensa lipsa unei strategii naționale, însă acest aspect nu este viabil pe termen lung”, a declarat Ciprian Dan, președinte ABSL.
În ultimul deceniu, sectorul serviciilor pentru afaceri a fost un pilon important al economiei românești. În 2023, contribuția acestuia la PIB a fost de 10,5%, incluzând și serviciile IT, cea mai mare pondere din regiune în ultimii 10 ani. De asemenea, rata de creștere a acestui sector a depășit constant ritmul de creștere al economiei în ansamblu, evidențiind importanța sa majoră.
Factori de susținere a creșterii viitoare
Deși există provocări, industria serviciilor pentru afaceri din România are încă potențial de creștere. Angajații din acest sector reprezintă 2,5% din totalul populației active, comparativ cu 3,5% în Cehia și Bulgaria. România are un număr mare de studenți și 24 de orașe cu peste 100.000 de locuitori, atractive pentru companiile din domeniu. În plus, țara noastră deține cel mai mare procent de vorbitori de franceză, spaniolă și italiană din regiune, iar salariile rămân competitive.
În concluzie, pentru a menține și îmbunătăți atractivitatea României în sectorul serviciilor de afaceri, este esențială reintroducerea facilităților fiscale și dezvoltarea unei strategii naționale de educație și formare profesională, aliniată cu tendințele tehnologice și digitale actuale.