România, în „zodia” accidentelor. Din cauza caniculei și a goanei după vacanțe zeci de persoane și-au pierdut viața
În luna iulie pare că țara noastră a intrat în „zodia” accidentelor, atât rutiere, feroviare, cât și industriale. Mai clar, zeci de persoane, atât tinere cât și în vârstă, și-au pierdut viața din cauza accidentelor care au avut loc pe șoselele din România, unele fiind produse din cauza oboselii, caniculei, a lipsei răbdării, aglomerației și a neatenției. Alte zeci de persoane au fost rănite grav, iar acum se luptă pentru viața lor.
Două accidente în lanț, în aceeași zi
Pe 16 iulie a avut loc un accident în lanț pe Autostrada Soarelui, pe sensul către Constanța, în care au fost implicate 55 de mașini. Un număr de 57 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar pentru gestionarea situației au intervenit peste 160 de pompieri, paramedici, medici și asistenți.
„După evaluarea medicală a persoanelor implicate în accident, 57 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 16 au fost transportate la spital (7 copii) şi alte 41 de persoane au fost asistate medical la locul evenimentului”, precizează DSU pe pagina sa de Facebook.
În aceeași zi, tot pe aceeași autostradă, de data aceasta pe sensul către București, a avut loc un alt accident foarte grav, în urma căruia au fost rănite mai multe persoane.
Tot pe 16 iulie, pe autostrada A3 București-Brașov a avut loc un accident în care au fost implicate patru mașini. Accidentul a avut loc în zona localităţii Gherghița, județul Prahova. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită grav.
Se pare că nimeni nu a învățat nimic din aceste accidente grave, fiindcă peste două zile, adică pe 18 iulie, a avut loc un nou accident în lanț, pe Autostrada București-Constanța, în zona localității Dâlga, din județul Călărași. În urma acestui accident în care au fost implicate cinci mașini, două persoane au suferit leziuni.
Accident în lanț cu patru camioane
Pe 21 iulie s-a produs un accident în lanț la intrare pe autostrada A4, pe sensul Constanța-București, în care au fost implicate patru camioane. În urma impactului a rezultat o victimă care refuză transportul la spital. Se pare că ar fi fost vorba despre o șicanare în trafic.
Tot pe 21 iulie a avut loc un accident pe un drum județean din Dâmbovița produs de o tânără de 18 ani. Tânăra le-a spus polițiștilor că, pentru o clipă, și-a îndreptat privirea spre telefon, moment în care a intrat cu mașina pe celălalt sens de mers și a lovit un taximetru. În urma impactului, cinci oameni au fost răniți, doi dintre ei fiind în stare gravă.
Vinovată de accidentul care a avut loc în comuna Gura Ocniței ar fi tânăra de 18 ani, arată primele date. Într-o clipă de neatenție, mașina condusă de față a ajuns pe celălalt sens de mers, unde a izbit în plin taximetrul.
Tânăr de 23 de ani, decedat
În urmă cu două zile, adică pe 20 iulie, un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața după ce s-a răsturnat cu mașina într-un canal de irigații. Accidentul a avut loc pe DN 54, în localitatea Dobrosloveni din județul Olt.
Salvatorii Detaşamentului Caracal din cadrul ISU Olt l-au scos din maşina grav avariată, însă tânărul nu mai avea semne vitale. „Pompierii au găsit autoturismul răsturnat pe malul unui canal, iar pe şofer inconştient. Pacientul a fost extras din autoturismul grav avariat, cu leziuni incompatibile cu viaţa“, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu.
Zeci de accidente feroviare în ultimele săptămâni
Din păcate, nu doar accidentele rutiere sunt o problemă, ci și cele feroviare. Ieri, de exemplu (21 iulie), circulația feroviară a fost dată peste cap, după ce un tren de marfă a deraiat la Fetești, iar cinci vagoane au sărit de pe șine. Ambele fire de circulație, adică cel spre Constanța și cel spre București, au fost scoase din funcțiune. Din această cauză au avut loc întârzieri enorme.
Pe 17 iulie o femeie și-a pierdut viața după ce a fost lovită de un tren, în zona Dragoș-Vodă din Oradea. Momentan nu se știe care ar fi fost cauza accidentului, însă una dintre ipoteze ar fi că femeia s-ar fi sinucis.
La începutul lunii iulie, o persoană a fost rănită în urma unui accident care s-a produs în judeţul Prahova. Un tren plin cu călători a lovit o maşină în care se aflau trei persoane. Potrivit ISU Prahova, accidentul feroviar s-a produs în preajma localităţii Vărbilău. Un tren în care se aflau aproximativ 80 de călători circula pe ruta Ploieşti-Slanic şi a lovit o maşină. În autoturism se aflau trei persoane. Nu au fost victime încarcerate şi o singură persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Un tânăr de 23 de ani a murit după ce mașina în care se afla a fost lovită de tren
Un accident grav la nivel cu calea ferată a avut loc pe 10 iulie în judeţul Olt. Au fost implicate un autoturism şi un tren cu 28 de călători. Potrivit celor de la IPJ Olt, mașina condusă de un tânăr de 23 de ani, din comuna Găneasa, a fost acroșată de trenul Regio 2224 care circula pe ruta Râmnicu-Vâlcea – Piatra-Olt. Bărbatul de 23 de ani a fost transportat la spital, însă nu a supraviețuit.
Tramvaie deraiate, persoane rănite
Numai în Capitală în ultima lună au sărit de pe șine peste 5 tramvaie. Ieri, de exemplu, pe 21 iulie, au avut loc scene de groază în București. Un tramvai a deraiat pe linia lui 21, în Colentina, iar după ce a sărit de pe șine, vehiculul a început să meargă pe asfalt. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Tot în luna iulie au avut loc două incidente grave în sectorul 5 din București. Pe 6 iulie, un tramvai s-a rupt și a deraiat pe linia 32, pe sensul spre Piața Unirii, asta după ce pe 23 iunie, un alt tramvai a deraiat pe aceeași linie.
Deraierile și defecțiunile tramvaielor din București au început să fie tot mai frecvente. 26 din cei 130 de kilometri de șine nu au fost înlocuiți de mai bine de două decenii. Acestea s-au uzat în timp și sunt afectate puternic în zilele caniculare. Se pare, totuși, că nu doar în București este o problemă, ci și în Oradea, sau Arad. Și în aceste orașe au avut loc accidente în care tramvaiele au sărit de pe șine.
Două explozii industriale grave în luna iulie
În luna iulie au avut loc două explozii puternice: una la rafinăria Petromidia, în urma căruia trei persoane și-au pierdut viața, iar o altă explozie, urmată de un incendiu, a avut loc la staţia de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureş.
Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu, a vorbit despre incidentele de la Petromidia și Azomureș, dar și despre cele 234 de întreprinderi din România care prezintă un risc mare de poluare.
Berceanu spune că acestea sunt controlate anual, dar se pot întâmpla accidente, pentru că deși totul e bine din punct de vedere al logisticii, există un „Dorel” care într-un moment critic nu va pune degetul pe buton să oprească instalațiile. Chiar dacă primesc avertismente de la senzorii de siguranță, acești „Dorei” nu iau nicio măsură, spune șeful Gărzii de Mediu.