România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă. Eveniment organizat pe Aeroportul Henri Coandă

Publicat: 28 mart. 2024, 08:26, de Filon Stan, în POLITICĂ , ? cititori
România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă. Eveniment organizat pe Aeroportul Henri Coandă

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc în afara țării.

Așadar, România începe aventura în Spațiul Schengen, pe data de 31 martie, când țara noastră va adera pe cale aeriană și maritimă. Sunt schimbări pe care le vor resimți românii care pleacă în străinătate.

Bogdan Despescu, Secretar de stat la Ministerul Afacerilor, a spus la evenimentul organizat pe Aeroportul Henri Coandă, cu ocazia aderării României la Schengen, că 16 aeroporturi si 4 porturi maritime din România vor intra din 31 martie în Spațiul Schengen! Oficialul a mai declarat că această situație nu impune nicio obligație pentru pasageri. Iată principalele declarații:

  • 16 aeroporturi si 4 porturi maritime din România vor intra din 31 martie în Spațiul Schengen
  • Aceste ghisee vor funcționa începând de duminică numai pe fluxul non-schengen
  • Pentru a simplifica interacțiunea cu cetățenii, la nivelul MAI s a implementat un mecanism de scanner. Dipozitivele mobile sunt în dotarea noastră achiziționate în anii trecuți
  • Începând cu 31 martie față de personalul care este prezent astăzi, vom suplimenta numărul forțelor de ordine cu 25%
  • Regulile pentru minori nu s-au schimbat, iar însoțitorii trebuie să dovedească că nu îi scot ilegal din țară

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă

Mai exact, cetățenii români nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră, ci vor merge direct spre porţile de îmbarcare. Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră a precizat însă că poliţiştii de frontieră se vor afla totuși în aeroporturi pentru a face verificări inopinate.

”Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen. De la această dată controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră. Începând cu 31 martie anul curent, cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.

Polițiștii de frontieră se vor afla însă la datorie și vor face controale inopinate. Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative.

Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria.

Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri legale. Persoanele urmărite general sau internaţional vor fi reţinute şi predate autorităţilor competente, iar celor care se constată că au comis infracţiuni – deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranţi ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.

Cum vor călătorii minorii

În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge, de asemenea, direct către poarta de îmbarcare. Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent.

”Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei. Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte”, a arătat Stoica.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.