România la ultimul Campionat European de fotbal
De curând România a reușit să se califice la un nou Campionat European, cel care va avea loc vara viitoare în Germania. Nu mai puțin de 10 orașe din această țară vor găzdui meciurile de la mult-așteptatul turneu final al cărui start va fi la data de 14 iunie 2024.
Ianis Hagi și compania au făcut o campanie de calificare care a dat peste cap așteptările. Ei au reușit să câștige grupa I, grație celor 22 de puncte adunate în cele 10 etape parcurse. Mai mult decât atât, nu au suferit nicio înfrângere și au avut 5 puncte în plus față de a doua clasată, Elveția.
„Tricolorii” revin pe prima scenă a fotbalului continental după o pauză de 8 ani și toți microbistii de la noi așteaptă cu sufletul la gură marele eveniment. Dar ce s-a întâmplat la ultima participare a noastră la EURO? În cele ce urmează ne vom reaminti parcursul României la Europeanul din 2016.
Preliminariile pentru Campionatul European din 2016
Naționala noastră a fost repartizată în grupa F în acele calificări, urmând să dea piept cu Irlanda de Nord, Ungaria, Finlanda, Insulele Feroe și Grecia. Multe case de pariuri o vedeau pe selecționata elenă ca fiind favorită la câștigarea acestei grupe.
Aventura a început pe 7 septembrie, cu o deplasare grea, chiar în Grecia. Elevii lui Victor Pițurcă au reușit să câștige acea partidă cu 1-0 prin golul marcat din penalty de Ciprian Marica în minutul 10. După aceea a urmat o remiză la București cu Ungaria, scor 1-1 și un succes cu 2-0 în Finlanda.
Surprinzător la momentul respectiv, după victoria cu selecționata scandinavă s-a încheiat abrupt colaborarea cu Victor Pițurcă. Acesta avea să meargă în Arabia Saudită, la Al-Ittihad. Banca tehnică a naționalei noastre a fost apoi preluată de experimentatul Anghel Iordănescu.
Noul selectioner a început cu două victorii, ambele acasă, 2-0 cu Irlanda de Nord și 1-0 cu Insulele Feroe. Apoi însă situația în clasament s-a complicat pentru că în următoarele 4 jocuri „Tricolorii” au terminat la egalitate, în Irlanda de Nord și Finlanda și la București cu Grecia și Finlanda.
Clasamentul înainte de ultima etapă
- Irlanda de Nord – 20 de puncte
- România – 17 puncte
- Ungaria – 16 puncte
- Finlanda – 11 puncte
- Insulele Feroe – 6 puncre
- Grecia – 3 puncte
Așadar, Irlanda de Nord era deja calificată, iar România și Ungaria se duelau pentru ultimul loc care ducea direct la EURO. Maghiarii mergeau în Grecia, la o selecționată care a dezamăgit crunt în acele preliminarii, în timp ce România avea o deplasare nu tocmai ușoară, în Insulele Feroe.
„Tricolorii” și-ar fi asigurat calificarea cu o victorie la Torshavn. Au reușit să se impună fără probleme, cu scorul de 3-0. Constantin Budescu a fost atunci eroul naționalei noastre, el marcând primele două goluri, ambele în prima repriză, iar tabela a fost închisă de Alexandru Maxim în minutul 82.
Lotul deplasat la EURO 2016
Anghel Iordănescu avea 66 ani și devenea cel mai vârstnic selectioner al României la un turneu final. Campionatul European s-a desfășurat în Franța, iar România era în grupa A din care mai făceau parte țara gazdă, Elveția și Albania, iar misiunea era așadar una destul de dificilă.
Iată ce lot a fost deplasat la acest turneu final:
- Fundași: Cristian Săpunaru (Pandurii Târgu Jiu), Alexandru Mățel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheș (SSC Napoli), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Dragoș Grigore (Al Sailiya), Cosmin Moți (Ludogorets Razgrad), Răzvan Raț (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo București).
- Mijlocași: Mihai Pintilii, Adrian Popa, Alexandru Chipciu, Nicolae Stanciu (FCSB), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva), Andrei Prepeliță (Ludogorets Razgrad), Gabriel Torje (Osmanlispor), Lucian Sânmărtean (Al Ittihad).
- Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogorets Razgrad), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu).
Parcursul României la EURO 2016
România primea marea onoare de a juca în meciul inaugural de la acest turneu final și așadar, toți ochii erau ațintiți pe această partidă. După aceea urmau confruntările cu Elveția și Albania și așadar, cel puțin la prima vedere, programul nu ne avantaja mai deloc.
Franța vs România – Stade de France din Saint-Denis (10 iunie 2016)
Jucătorii noștri au început bine meciul, Bogdan Stancu având o ocazie imensă în minutul 3, când Hugo Lloris i-a refuzat golul. Francezii au avut și ei mai apoi două șanse de gol prin Antoine Griezmann și Olivier Giroud, dar la cabine s-a intrat cu scorul de 0-0.
Tabela a fost deblocată de Olivier Giroud în minutul 57, însă Bogdan Stancu a egalat 8 minute mai târziu transformând un penalty obținut de Nicolae Stanciu. Franța avea în cele din urmă să câștige cu 2-1, după un gol fantastic al lui Dimitri Payet.
România vs Elveția – Parc des Princes din Paris (15 iunie 2016)
De la meciul cu Franța așteptările nu au fost prea mari. Cu Elveția însă era nevoie de o victorie sau măcar de un rezultat de egalitate. Partida a început bine pentru România, pentru că Bogdan Stancu a marcat al doilea gol al sau la acest turneu final, în minutul 18, tot dintr-un penalty.
Cristian Săpunaru a fost aproape să înscrie golul de 2-0 cu un șut care a mângâiat bara. Elvețienii au reușit să egaleze însă în minutul 57 prin Admir Mehmedi după un corner. Până la final ambele formații au irosit mai multe ocazii, însă confruntarea s-a încheiat cu scorul de 1-1.
România vs Albania – Parc Olympique Lyonnais din Decines-Charpieu (19 iunie 2016)
Pentru a ajunge în faza eliminatorie a competiției singura variantă în acest meci era ca „Tricolorii” să obțină victoria. România avea un palmares bun în compania Albaniei pentru că nu mai pierduse împotriva acesteia de 68 de ani, iar în acest timp cele două echipe se mai duelaseră de 13 ori.
Oboseala însă și-a lăsat amprenta asupra jocului prestat de elevii lui Anghel Iordandescu și aceștia au făcut o partidă extrem de slabă. Albania a marcat singurul gol al acestei confruntări în minutul 43 prin Armando Sadiku și astfel a trimis România acasă.