România, la un pas de a deveni un jucător major în industria apărării din Europa
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/compania-nexter-linie-de-productie-obuziere-caersar_95945100.jpg)
România este pregătită să profite din plin de creșterea bugetelor de apărare ale Uniunii Europene, iar acest lucru ar putea aduce beneficii semnificative economiei locale. Conform analiștilor Erste Research, țara noastră se află într-o fază de dezvoltare rapidă a unor capacități de producție locale și de integrare în lanțurile de aprovizionare ale industriei de apărare ale UE, transformându-se astfel într-un hub strategic în regiune.
Adoptarea unui nou fond european de apărare, corelat cu relaxarea reglementărilor fiscale, are toate șansele să aibă un impact pozitiv asupra economiei regiunii Europei Centrale și de Est (ECE), cu estimări de creștere economică între 0,45 și 0,6 puncte procentuale în primii doi ani.
Este momentul ca România, alături de alte state din ECE, să capitalizeze acest impuls prin alocarea unor resurse suplimentare către apărare și, implicit, crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea industriei locale.
În mod concret, România se pregătește să majoreze cheltuielile de apărare până la 3% din PIB în următorii ani, urmând exemplul Poloniei care deja alocă aproape 5% din PIB. În paralel, dezvoltarea unor noi fabrici și integrarea în lanțurile de aprovizionare ale industriei de apărare europene pot stimula semnificativ economia națională, consolidând poziția țării noastre în contextul geopolitic actual.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a vorbit și el despre importanța unei abordări strategice a acestor investiții: „Ar trebui să ne stabilim o strategie de achiziții. După ce fiecare țară face o estimare a necesităților și a sumelor alocate, iar Comisia Europeană dă un acord, se va lansa o aplicație de finanțare. Procesul va dura aproximativ trei luni, după care vor fi formate parteneriate pentru implementare.”
Bolojan estimează că România va majora cheltuielile pentru apărare în mai multe etape. Pe lângă contribuția la NATO, ce va fi stabilită la summitul din iunie de la Haga, țara noastră va avea și un plan intern de investiții, dar și posibilitatea de a accesa credite avantajoase pentru apărare, cu rambursare pe 45 de ani.
„Probabil, până la 1 mai vom avea o strategie clară, care să includă cât mai multe companii românești. Astfel, măcar o parte din echipamente și componente vor fi produse în România, ceea ce va crea locuri de muncă și va susține cercetarea,” a explicat Bolojan într-un interviu televizat în urmă cu câteva zile.
Totuși, analiștii Erste atrag atenția asupra faptului că activarea derogărilor fiscale nu va fi uniformă în întreaga regiune. În timp ce statele cu capacități mari de producție, precum Polonia, vor beneficia din plin, alte țări, cum ar fi Ungaria și Slovacia, vor avea un impact mai redus asupra economiei din cauza limitărilor în producția de apărare.