România, locul 1 în Europa la incidența cancerului de col uterin
Suntem pe acest nedorit loc întrucât 9 femei sunt diagnosticate zilnic cu această boală.
Screeningul este considerat o metodă de prevenție esențială, deoarece permite diagnosticarea timpurie a bolilor, înainte ca acestea să devină simptomatice sau să progreseze la stadii avansate.
„România ocupă primul loc din Europa la incidenţa cancerului de col uterin, 9 femei fiind diagnosticate zilnic, iar majoritatea cancerelor la nivelul sistemului reproducător feminin sunt diagnosticate în stadii avansate. Pierdem prea multe vieți din cauza unor afecțiuni care, în mare parte, pot fi prevenite sau tratate dacă sunt descoperite la timp“, a declarat, pentru publicația Politici de Sănătate, Cristina-Elena Dinu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
Astfel, printre soluțiile identificate prin intermediul proiectului „Inițiativa pentru Sănătatea Femeii”, parte a Pactului pentru Sănătate lansat în urmă cu un an, la Palatul Parlamentului, se numără și implementarea unor programe de screening care să țină cont de factorii de risc individuali pentru fiecare femeie, inclusiv istoricul familial, stilul de viață și alți factori de mediu care pot influența riscul de a dezvolta afecțiuni precum cancerul de col uterin, cancerul mamar și alte tipuri de boli care afectează preponderent femeile.
Implicarea medicilor de familie, pentru o mai bună prevenție
Aproximativ 40% din cancere pot fi prevenite, iar implicarea medicilor de familie poate contribui la diagnosticarea rapidă și reducerea riscului de complicații. Astfel, dezvoltarea unor programe de formare și instruire pentru medicii de familie în ceea ce privește metodele de screening, interpretarea rezultatelor și managementul pacientelor aflate la risc pot fi o soluție viabilă pentru reducerea numărului de cazuri diagnosticate tardiv.
Pactul pentru Sănătatea Femeii, sub egida căruia a luat ființă proiectul „Inițiativa pentru Sănătatea Femeii”, cuprinde și recomandări privind promovarea beneficiilor vaccinării anti-HPV, programe de educare și de informare, dezvoltarea rețelei de medicină de familie și implicarea crescută a asistenței medicale comunitare și a mediatorilor sanitari, revizuirea periodică a politicilor referitoare la pachetele de investigații medicale compensate, finanțarea adecvată pentru a oferi acces rapid și echitabil la tratamente inovative, acordarea unor tichete sau vouchere pentru un pachet de investigații de prevenție pentru femei acordate pe niveluri de risc aferente categoriilor de vârstă și sprijin pentru reinserția femeilor în viața socioprofesională.
Ce înseamnă Pactul pentru Sănătatea Femeii și de ce e important
Pactul pentru Sănătatea Femeii este un document programatic care cuprinde 10 direcții de acțiune în domeniul sănătății femeii, rezultate în cadrul unui proces continuu de consultare și cogenerare de idei în cadrul proiectului „Inițiativa pentru Sănătatea Femeii”, lansată în noiembrie anul trecut și concepută ca un proiect menit să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea femeilor din România prin coalizarea tuturor factorilor interesați din domeniu.
Ce s-a făcut timp de un an
De-a lungul acestui an, proiectul a reunit 6 ambasadori politici, 10 experți independenți și peste 400 de reprezentanți din diverse domenii reprezentative. De asemenea, am organizat 6 dezbateri regionale axate în jurul tematicii sănătății femeii, la București, Buzău, Giurgiu, Deva, Sibiu și Oradea, care au adus la aceeași masă reprezentanți din Guvernul României, Parlamentul României, din administrația publică centrală și locală, din mediul politic și de business, din societatea civilă și mass-media, precum și experți independenți.