România, lovită de o criză puternică pe piața muncii! Numărul pensionarilor se va tripla
România, ca multe alte țări din Europa, se confruntă cu probleme majore de ordin demografic. Populația îmbătrânește, iar tinerii aleg să plece peste hotare, atrași de venituri mult mai mari. În aceste condiții, în următorii 10 ani, numărul pensionarilor se va tripla!
România va fi lovită de o criză pe piața muncii, în următorii 10 ani, când numărul de pensionari se va tripla. O spune o analiză realizată de Bucharest Center for Economy & Society (CES Bucharest).
România, lovită de o criză puternică pe piața muncii
Populația României îmbătrânește, în timp ce tinerii aleg să plece peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Aceștia aleg alte state mai dezvoltate din Europa pentru salarii mai mari, pentru un sistem de sănătate mai performant sau pentru un sistem educațional eficient. Aceste lucruri au făcut ca România să fie pe locul 17 la nivel global la fenomenul migraţiei populaţiei.
Până în 2030, România va avea nevoie de peste 600.000 de persoane care să ocupe locuri de muncă înalt calificate şi, în acelaşi timp, în următorul deceniu, fenomenul îmbătrânirii se va accentua.
Potrivit analizei respective, în următorul deceniu, România va avea un număr triplu de persoane active cu vârste de peste 65 de ani, însă numărul de muncitori care să susțină pensionarii respectivi va scădea alarmant.
Din calculele specialiștilor, s-a ajuns la concluzia că o creştere cu 10% a ponderii populaţiei active cu vârsta de peste 60 de ani reduce cu 5,5% creşterea PIB pe cap de locuitor. .
”România se confruntă cu multiple provocări de ordin demografic, care vor impacta major piaţa muncii în următorii 10 ani: populaţia ţării îmbătrâneşte, tinerii activi sunt din ce în ce mai puţini pe piaţa muncii, iar cererea pentru forţa de muncă înalt calificată continuă să crească, în condiţiile unei economii în plină dezvoltare”, arată o analiză Bucharest Center for Economy & Society (CES Bucharest).
Până în 2030, România va avea nevoie de peste 600.000 de persoane care să ocupe locuri de muncă înalt calificate şi, în acelaşi timp, în următorul deceniu, fenomenul îmbătrânirii se va accentua: ţara noastră va avea un număr triplu de persoane active cu vârste de peste 65 de ani.
Astfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS) analizate de CES Bucharest, până în 2030, ocupaţiile care necesită forţă de muncă înalt calificată precum specialişti în domeniul IT, juridic sau în domeniul sănătăţii, vor înregistra creşteri ale cererii cu 624.000 de persoane, în medie, 100.000 persoane/ an).
În același timp, însă, facultăţile de profil din ţară, atât cele de stat cât şi cele private furnizează cumulat, anual, un număr total de doar 40.000 de absolvenţ, potrivit unei estimări realizate de CES Bucharest pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică.
În acelaşi timp, tot până în 2030, cererea pentru persoane cu nivel mediu şi redus de calificare va înregistra o scădere accentuată, cu peste 400.000 de persoane, potrivit INCSMPS.