România mai primește o șansă la Schengen săptămâna aceasta
Ușa spațiului Schengen ar putea fi deschisă pentru România mai curând decât se spera, o nouă discuție pe această temă urmând a avea loc săptămâna aceasta.
„Tocmai s-a aprobat schimbarea ordinii de zi a plenarei Parlamentului European de săptămână această de la Strasbourg și s-a adăugat punctul privind Consiliul JAI de săptămână trecută și votul de veto împotriva României”, a transmis luni seară europarlamentarul USR, Vlad Botoș.
Joia trecută, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, iar Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei. Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței JAI nici măcar după discuțiile cu Germania.
Ministrul de Interne din Austria a declarat că nici in 3 luni, nici în 6 luni nu va vota favorabil pentru intrarea României în Schengen. „Până nu se rezolva problema migrației în Austria, nu contează dacă România sau Bulgaria sunt despărțite de o frontieră Schengen sau nu”, a spus oficialul austriac.
De ce are România nevoie de Schengen
Intrarea României în Schengen are cel mai mare efect asupra transporturilor peste graniță și transportatorilor. În loc să piardă ore în șir la granița cu Ungaria sau Bulgaria, tirurile și camioanele care intră sau ies din țara noastră ar ajunge mai repede la destinație. Un avantaj care înseamnă direct bani pentru companiile implicate.
Apoi turismul ar avea de câștigat, tot prin acele ore pe care nu le mai pierdem la graniță. Și pentru milioanele de români care lucrează în Europa și aleg să vină acasă în vacanță sau de sărbători. Atenția, dacă noi am intra, dar Bulgaria nu, tot am pierde timp la vămile cu Bulgaria atunci când plecăm sau venim din vacanță în Bulgaria, Grecia, Turcia.
Nu în ultimul rând, aderarea la Schegen ar fi o acceptare formală a României și Bulgariei la masa Europenilor, care ne-au acceptat în Uniune, dar ne țin de 15 ani în afara Schengen.