România nu mai face parte din Clasamentul Academic Ranking of World Universities (ARWU)
Singura universitate din țară care făcea parte din ARWU, Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a ieșit din topul celor mai bune 1000 de universități din lume.
În urma analizei, făcute de ARWU, a peste 2.500 de instituții, dintre care 16 sunt din România, clasamentul a fost publicat pe Shanghai Ranking Consultancy, iar Harvard este pentru al 21-lea an consecutiv pe locul I în lume.
Tpo 10 universități:
- Harvard;
- Stanford;
- MIT;
- Cambridge;
- Berkeley;
- Princeton;
- Oxford;
- Columbia;
- Caltech;
- Chicago.
Conform clasamentului, în Europa continentală, cea mai bună universitate este Paris-Saclay, pe locul 15, urmată de ETH Zurich, pe locul 20.
Reacția rectorului Daniel David după ce UBB a ieșit din clasament
„Dacă am fi corectat această denaturare la timp după Revoluţia din 1989, astăzi România avea cel puţin trei universităţi în acest ranking”, susține rectorul. El a mai adăugat că finanțările nu au fost fost făcute în așa fel încât să susțină intrarea mai multor universități în clasament, dar și dezvoltarea celor care se află deja acolo. „Ne-au lipsit programe de excelenţă cu adevărat, după modelul Franţei, Germaniei sau Poloniei”, mai precizează el.
Rectorul a tras u semnal de alarmă susținând că, din punct de vedere structural, în România a rămas „arhitectura academică” stabilită în 1948, de reforma comunistă.
„Spre exemplu, dacă din universităţile tradiţionale nu se separa atunci medicina sau dacă am fi corectat această denaturare la timp după Revoluţia din 1989, astăzi România avea cel puţin trei universităţi în acest ranking (pornind de la universităţile istorice din Bucureşti/Cluj-Napoca/Iaşi, dar şi din alte centre universitare deja cu tradiţie). Asta pentru că domeniul biomedical este cel în care se publică şi se citează cel mai mult. Universităţile din Belgrad (Serbia), Lubliana (Slovenia), Zagreb (Croaţia), Vilnius (Lituania) etc. sunt incluse în rankingul Shanghai pentru că sunt cu adevărat comprehensive (incluzând pe lângă ştiinţele universitare clasice şi medicina şi alte componente complexe de inginerie/tehnologie). Modele în care universităţile comprehensive nu au şi componenta biomedicală mai există, dar sunt rare în peisajul academic internaţional. Vorbim uneori în programele guvernamentale de concentrări academice, dar când este să unim universităţi sau universităţi cu institute găsim mereu contraargumente (cele mai multe puerile la o analiză serioasă), adesea pentru protejarea unor interese locale sau personale”, a explicat Daniel David.
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a fost inclusă în clasament în 2017, unde a ocupat mai multe locuri până în 2022. În anul 2019, din clasament mai făcea parte și Universitatea din București.