România nu s-a înscris la niciunul din marile târguri internaționale de turism
România nu s-a înscris, anul acesta, la niciunul dintre principalele târguri internaţionale de turism, precum World Travel Market Londra, FITUR Madrid sau ITB Berlin şi bifează prima absenţă la târgul de la Londra după mai bine de 40 de ani, atrag atenţia reprezentanții agențiilor de turism.
Țara noastră nu figurează pe nicio listă de participare la cele mai importante târguri de turism din Europa, avertizează, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Asociaţiei Incoming Romania (AIR).
În acest context, cele două asociaţii atrag atenţia Guvernului asupra neglijării totale a turismului de incoming (turism receptor), printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului interimar al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Virgil Popescu.
„În vederea creşterii vizibilităţii destinaţiilor turistice din România, în principalele zone emitente de turişti, avem nevoie urgentă de o strategie de promovare a ţării ca destinaţie turistică şi de eficientizarea activităţilor de organizare a participării României la târgurile şi expoziţiile internaţionale pentru turism”, a declarat Dumitru Luca, preşedintele ANAT. Totodată, agențiile afirmă că doresc să aducă turiști cât mai mulți în România, dar nu o pot face, din cauza unei strategii de promovare. “Dacă nu beneficiem de o implicare puternică din partea statului, primul care poate să consolideze imaginea României, printr-o strategie de promovare, participări la târguri şi la alte evenimente internaţionale precum şi comunicare permanentă cu mediul privat, vom munci în zadar iar ţara noastră va ieşi de pe harta destinaţiilor turistice europene. Nu ne aşteptăm prea mult la o implicare de ordin financiar a statului, însă este nevoie acută de urgentarea creării cadrului legal, şi ne referim aici la Legea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD)”, punctează, preşedintele ANAT.
Scăderi drastice a numărului de turiști
Potrivit datelor furnizate de Eurostat, România a înregistrat, în luna iulie 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cea mai mare scădere a turismului de incoming (turişti străini) din Uniunea Europeană, confruntându-se cu o diminuare de 90% a nopţilor petrecute de străini în unităţile de cazare.
„Trebuie să remarcăm că la târgul de la Londra – World Travel Market – care îşi va deschide porţile în mai puţin de două săptămâni, România bifează prima absenţă după mai bine de 40 de ani”, se precizează în comunicat.
Reprezentanţii asociaţilor de profil amintesc de ultima reglementare privind participarea expozanţilor în standul naţional al României la târgurilor de turism, Ordinul de Ministru nr. 911/21.11.2019, unde la articolul 1 se menţionează: „Începând cu data de 1 ianuarie 2020, modalitatea de finanţare a participării societăţilor comerciale cu activitate de turism, asociaţiilor profesionale, patronale şi organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul turismului şi altor entităţi a căror activitate are impact în domeniul turismului, precum şi criteriile în baza cărora se va acorda finanţarea participării acestor entităţi la manifestările expoziţionale, în pavilioanele expoziţionale, standurile specializate ori miniexpoziţiile la care participă Ministerul Turismului, se stabilesc, cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de stat, prin instituirea unei scheme de minimis aprobate prin ordin al ministrului turismului”. La doi ani după acest Ordin nu avem încă adoptată nicio astfel de schemă de minimis, atenţionează ANAT şi AIR.