România, pe lista ţărilor UE cu situri de producţie de petrol şi gaze naturale active
România este unul din puţinele state membre ale Uniunii Europene (UE) cu situri de producţie de petrol şi gaze naturale considerabile şi active, potrivit unui raport publicat de ONG-ul de mediu Clean Air Task Force.
În luna mai 2022, au fost identificate emisii în 14 situri de pe tot lanţul, de la producţie și până la depozitare din cele 20 analizate.
În 2017, se estima că în România existau 13.000 de puţuri active răspândite în 400 de câmpuri petroliere, potrivit organizaţiei 2Celsius.
În 2021, organizaţia 2Celsius şi Clean Air Task Force (CATF) au descoperit probleme grave la infrastructura de petrol şi gaze din România, după ce au fost monitorizarea 50 de situri aflate în sudul României. Un an mai târziu, în luna mai, CATF a revenit în România şi a identificat emisii în 14 situri de pe tot lanţul (de la producţie, depozitare) din cele 20 vizitate.
„Aproape oriunde mergem, găsim metan. În sus şi în josul lanţului şi în toate zonele geografice, există o poluare periculoasă cu metan care iese din reţeaua de petrol şi gaze din Europa”, a declarat Theophile Humann-Guilleminot, unul dintre termografii certificaţi ai CATF care monitorizează emisiile fugitive de metan.
Emisiile observate provin, în principal, de la rezervoarele de depozitare, coşurile de evacuare de urgenţă, torţele neaprinse şi din conducte.
Totodată, au fost identificate defecţiuni la sonde în nouă ţări producătoare de petrol şi gaze (Austria, Franţa, Italia, Ţările de Jos, România, Slovacia, Spania, Germania şi Regatul Unit), cu observația că în România situaţia este cea mai gravă.
„Metanul este un puternic gaz cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice, iar reducerea emisiilor sale este esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE. Odată cu invazia Ucrainei şi cu nevoia Europei de a diversifica aprovizionarea cu petrol şi gaze naturale, metanul a apărut, de asemenea, ca un aspect major al securităţii energetice. După cum a arătat anunţul RePowerEU, reducerea scurgerilor de metan din întreaga lume ar putea contribui la compensarea deficitelor de energie pe termen scurt pentru Europa, reducând în acelaşi timp emisiile globale”, arată în document.
În prezent, piaţa UE a importurilor de gaze atinge peste 51% din producţia mondială.
„Poluarea cu metan din sectorul energetic nu este doar o problemă climatică, ci şi o imensă risipă de energie care poate fi exploatată pentru a contribui la rezolvarea crizei energetice actuale a Europei. În strategia RePowerEU, Comisia a anunţat un program numit „voi colectaţi, noi cumpărăm”, care ar putea fi folosit pentru a reduce cele 210 miliarde de metri cubi de gaz care sunt irosite la nivel mondial prin ardere, ventilare şi emisii fugitive”, arată experții.
Mai trebuie spus că metanul este de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon pe o perioadă de 20 de ani şi este responsabil pentru 0,5°C din încălzirea pe care a cunoscut-o Pământul până în prezent. Reducerea poluării cu metan este cea mai rapidă modalitate de a încetini rata încălzirii globale, susţin experţii în domeniu.
Raportul întocmit de Clean Air Task Force a monitorizat peste 430 de situri de petrol şi gaze din 15 ţări europene, printre care şi România, fiind documentate 881 de surse de emisii, în perioada februarie 2021 – 2023.