România, pe primul loc în regiune la investiţii imobiliare în primul semestru. Sectorul construcţiilor atinge maxime istorice

Publicat: 11 iul. 2024, 13:56, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
România, pe primul loc în regiune la investiţii imobiliare în primul semestru. Sectorul construcţiilor atinge maxime istorice

Tranzacţii imobiliare de 419 milioane de euro au fost încheiate în România în primul semestru din 2024, de peste două ori mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce sectorul construcţiilor a atins maxime istorice, stimulat de investiţiile masive din fonduri UE şi de o piaţă privată foarte activă, potrivit datelor Colliers.

România a depăşit la investiţii imobiliare celelalte 5 economii majore din regiune: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Bulgaria

Anul acesta, România a înregistrat cea mai bună performanţă la nivel de investiţii imobiliare comparativ cu celelalte cinci economii majore din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia), iar această realizare vine într-un context în care activitatea pe piaţa regională a fost redusă şi volumul tranzacţiilor a coborât la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu.

„Economia transmite semnale mixte. Întârzierile din zona PNRR, incertitudinea geopolitică şi nesiguranţele generate de alegerile din SUA, alături de perspectiva unei înăspriri majore a fiscalităţii în România din 2025, temperează optimismul. Totuşi, există motive pentru o abordare uşor pozitivă, provenite în special din zona consumatorului şi din investiţiile mari – private sau publice – care se desfăşoară în România”, subliniază Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.

Prima jumătate de an a fost destul de solidă şi pentru piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice, stocul modern de spaţii ajungând la 7,3 milioane de metri pătraţi. Bucureştiul reprezintă puţin sub jumătate din total, iar dezvoltatorii au în construcţie încă aproximativ 800.000 de metri pătraţi de spaţii moderne, cu termen de livrare în 2024 şi 2025. Şi lucrările de infrastructură continuă într-un ritm accelerat şi vor deschide noi zone de interes pentru piaţa industrială, inclusiv pentru producţie.

Un alt capitol important al pieţei imobiliare, sectorul rezidenţial, se află într-o situaţie delicată, având în vedere creşterea apetitului de cumpărare şi scăderea ofertei. Pe de o parte, intenţiile de cumpărare sunt aproape de maxime istorice, potrivit sondajelor Eurostat, în timp ce majorarea puterii de cumpărare şi scăderea dobânzilor ar trebui să stimuleze cererea.

Sectorul construcţiilor a atins maxime istorice

Investiţiile masive din fonduri UE (PNRR şi fonduri structurale), alături de o piaţă privată activă, au adus lucrările de construcţii la maxime istorice. Concurenţa dintre sectorul privat şi cel de stat, creşterea salariilor şi preţurile materialelor aflate sub presiune au tensionat piaţa, ducând la o creştere a costurilor pe piaţa construcţiilor din România începând cu a doua jumătate a anului 2023. Totuşi, având în vedere că investiţiile de astăzi susţin creşterea economică de mâine, perspectivele pe termen mediu şi lung ale României şi ale sectoarelor imobiliare sunt promiţătoare.