România poate redeveni El Dorado pentru investitorii în energia regenerabilă. Proiecte de circa 5 GW se află în pregătire
România ar putea redeveni un El Dorado al investitorilor în capacități de producție a energiei regenerabile. Potrivit estimărilor analiștilor și a datelor publicate pe site-ul Transelectrica, în prezent sunt în diferite etape de avizare proiecte eoliene şi solare cu o capacitate de peste 4,8 GW, în valoare de aproape 6 miliarde de euro.
O cifră semnificativă,c are întărește senzația că țara redevine un El Dorado al investițiilor. mai ales că acum, în total, funcţionează 3 GW de proiecte eoliene şi 1,3 GW de proiecte solare. La nivelul întregului sistem energetic sunt instalaţi circa 20 GW, dintre care funcţionează jumătate.
Ca atare, România ar putea reveni curând la un ritm de creştere a capacităţii eoliene montate de circa 500 MW pe an. O altă direcție a investițiilor e hidrogenul, industrie care poate fi construită cu piesele deja existente acum, după cum spun specialiştii.
6 GW în următorii 10 ani
Aproximativ 6 GW de noi în proiecte eoliene ar putea intra în funcţiune în următorii zece ani, ceea ce ar echivala cu investiţii de circa 10 miliarde de euro. În acest moment, pe plan local sunt circa 3.000 MW în proiecte eoliene, majoritatea în Dobrogea. Da, spun analiștii, progresul tehnologic va permite montarea acestor noi unităţi şi dincolo de zona Dobrogei, iar unele dintre acestea vor avea şi capabilități de stocare.
De asemenea, problemele de reţea pot fi parţial rezolvate prin creșterea capacităţii de interconectare. Dezvoltatorii de proiecte de energie regenerabilă lucrează la ceea ce pare a fi al doilea val major de investiţii în energia verde. Între dezvoltatori au intrat și retaileri precum Dedeman, care-și folosește acoperișurile propriilor magazine sau Altex, dar și dezvoltatori imobiliari, cum ar fi Portland Trust, al cărui proiect solar din Rătești, Argeș, ar putea fi preluat de Hidroelectrica.
De asemenea, pe listă se află și investitori deja tradiționali precum Monsson, care va dezvolta proiecte de energie regenerabilă solare și eoliene de 1.000 GW alături de Enel Green Power. De altfel, Monsson își propune să dezvolte și să construiască centrale electrice de mai mult de 2.500 MW atât de energie eoliană, cât și de energie solară în următorii 10 ani