România rămâne cu mâna întinsă la Schengen. Iohannis: „Nu vă așteptați la minuni”
Deși s-a tot vorbit că sunt ceva șanse să-i întoarcem din drum pe austrieci anul acesta, lucrurile rămân cum au fost stabilite. Nu se știe exact când vom intra în Schengen, însă președintele vehiculează anul 2023.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European, că din discuțiile avut cu liderii europeni, este „optimist” că „cea mai bună variantă” este aderarea României la spațiul Schengen anul viitor.
„Consiliul nu a luat o decizie executiva fermă. S-a incheiat discutia pe care am solicitat-o si avut-o despre Schengen. A fost o discutie buna. In afara de aceasta discutie am avut ocazia pe parcursul celor doua zile sa discut cu multi lideri. Am facut pasi in directia buna. Concluzia mea este simpla, toti actorii au inteles ca aici avem o problema care trebuie rezolvata. Impresia mea este ca toti au inteles si sunt destul de optimist ca cea mai buna varianta este ca in cursul anului viitor sa fie incheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru Romania si Bulgaria”, a declarat șeful statului.
Președintele României este încrezător că țara noastră intră în Schengen în 2023.
„Suntem țară de primă linie pentru migranți. Noi controlăm fluxul. Avem rezultate foarte bune, recunoscute de surse externe. Suntem de primă linie și de prim rang în ceea ce privește piețele de export către piețele de pe glob (…).
Toate aceste lucruri le-am reiterat, ca să nu uite lumea că solidaritatea arătată de noi a dus la niște așteptări. Și noi așteptăm semne de solidaritate. Asta înseamnă că avem așteptări legitime să fim acceptați în Schenegn. Pot să vă spun că n-am fost contrazis de nimeni. Este încă un drum pe care trebuie parcurs. Votul Austriei și Olandei sunt probeleme care trebuiesc rezolvate. Dar am tras concluzia că de data aceasta pregătriea o să fie mai profundă și mai bună. Eu le-am spus că noi, românii, vrem o soluție în 2023”, a spus Iohannis.
Iohannis, a vorbit, joi, după Consiliul European, despre aderarea la Schengen în contextul în care președinția va fi preluată, anul viitor, de către Suedia.
„Am avut o discuție cu premierul suedez, i-am prezentat problema. Nu și-a luat un angajament ferm, dar eu sunt convins că în momentul în care cele două chestiuni, cu Austria șli Olanda, primesc o clarificare, va fi pe agenda JAI.
Nu are nimeni interesul ca această proiblemă să se transfoeme în ceva negativ. UE nu are nevoie însă de un eșec, ci de reușite. Nu am discutat despre un calendar concret. Este nevoie de multe discuții care se vor purta”, a spus Klaus Iohannis.