România reia exportul de salam și conserve de carne pe piața americană
România va putea să exporte salamuri crud – uscate şi conserve de carne de porc în SUA, după raportul favorabil al misiunii de audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS). Acum, mai trebuie transmisă lista cu unităţile certificate pentru export, care va fi postată pe website-ul FSIS.
Raportul a concluzionat că sistemul românesc de inspecţie a cărnii şi produselor din carne este organizat, astfel încât să ofere controlul final, supravegherea şi aplicarea legislaţiei, a anunţat Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„Ca urmare a demersurilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), raportul final al misiunii de audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS) efectuat în România, on-line şi la faţa locului, a concluzionat că sistemul românesc de inspecţie a cărnii şi produselor din carne este organizat astfel încât să ofere controlul final, supravegherea şi aplicarea legislaţiei”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Autoritatea a continuat demersurile pentru finalizarea reinstalării echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii din România cu cel din SUA, răspunzând solicitărilor FSIS şi ale United States Department of Agriculture – Animal and Plant Health Inspection Service (USDA – APHIS), în ceea ce priveşte cerinţele suplimentare pe sănătate animală necesare în vederea exportului de salamuri crud – uscate din România în Statele Unite ale Americii.
În data de 27 iulie 2022, la sediul ANSVSA, a avut loc o întâlnire tehnică pentru discutarea cerinţelor transmise de către APHIS în vederea exportului de salamuri crud -uscate din România în SUA.
Prin intermediul Ambasadei României în SUA şi al Ambasadei SUA în România a fost înaintată adresa FSIS din data de 2 mai 2023, referitoare la restabilirea echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii de porc şi produselor din carne de porc din România cu cel din SUA, în vederea exportului de produse din carne din România în SUA.
„În consecinţă, România este eligibilă (ţinând cont şi de condiţiile pe sănătate animală ale APHIS) să exporte salamurile crud – uscate şi conservele de carne de porc. ANSVSA trebuie să transmită la FSIS unităţile certificate pentru export SUA care vor fi postate pe website-ul FSIS. De asemenea, ANSVSA va transmite spre aprobare la FSIS, înainte de demararea exporturilor, modelele de etichete şi certificate de export, conform cerinţelor USDA – FSIS şi APHIS. În demersurile sale pentru restabilirea echivalenţei, ANSVSA a fost sprijinită de Ambasada SUA în România şi Ambasada României în SUA”, se mai arată în comunicat.