România se află pe locul 2 în UE la egalitatea salarială dintre bărbați și femei: Țările cu cele mai mari discrepanțe
O femeie din Europa câștigă în medie cu aproape 15% mai puțin decât un bărbat, de cele mai multe ori pentru aceeași muncă.
Pentru fiecare euro câștigat de un bărbat, o femeie primește aproximativ 86 de cenți. Comisia Europeană a prezentat joi o propunere privind transparenţa salarială, menită să asigure faptul că femeile şi bărbaţii din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală.
În Europa, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei iar salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât cel al bărbaților aflați la conducere, potrivit Euronews.
Toate aceste diferențe dintre salariile celor două sexe contribuie la un decalaj și mai mare în ceea ce privește pensiile acestora, de până la 30%.
Țările cu cele mai mari discrepanțe
Câștigul salarial mediu brut în Uniunea Europeană era în 2019 cu 14,1% mai mic în cazul femeilor decât al bărbaților, însă statele membre unde această diferență este mai mică sunt Luxemburg și România(3,3%), potrivit datelor publicate luni de Eurostat, relatează Agerpres.
Țările membre UE cu cele mai mari diferențe sunt Estonia(21,7%), Letonia(21,2%), Austria(19,9%) și Germania(19,2%).
România, pe locul 2 în UE la egalitatea salarială
În ceea ce privește România, datele privind decalajul între sexe în sectorul public este esmnificativ diferit față de situația din sectorul privat, unde decalajul salarial este de 11,5%.
Datele Eurostat mai arată că în 2019, în majoritatea statelor membre, decalajul câștigurilor dintre femei și bărbați era mai mare în sectorul privat decât în cel public. Astfel, în timp ce în sectorul privat decalajul între sexe al câștigurilor varia între 8,9% în Belgia și 22,9% în Germania, în sectorul public varia între minus 0,4% în România și 19,7% în Letonia.
Soluțiile propuse de Comisia Europeană pentru a elimina diferențele dintre salariile femeilor și ale bărbaților
Pentru a elimina aceste diferențe dintre salariile femeilor și ale bărbaților, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind transparența salarială. Planul este să ofere acces la informațiile privind nivelul salariilor pe baza tipului de muncă și a sexului angajaților, cu scopul de a da mai multă putere muncitorilor și de a-i forța pe angajatori să elimine diferențele de salarii pentru aceeași muncă.
Propunerea legislativă prezentată joi se axează pe două elemente esenţiale ale egalităţii de remunerare: măsuri de asigurare a transparenţei salariale pentru lucrători şi angajatori, precum şi un acces mai bun la justiţie pentru victimele discriminării salariale.