România se pregătește de înarmare masivă? Consultări la Cotroceni cu reprezentanții industriei de apărare

Publicat: 03 apr. 2025, 20:02, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
România se pregătește de înarmare masivă? Consultări la Cotroceni cu reprezentanții industriei de apărare
Foto: Președinția României

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat joi, 4 aprilie 2025, la o amplă reuniune de lucru desfășurată la Palatul Cotroceni, având ca temă consolidarea capacităților naționale de apărare în contextul noii inițiative europene ReArm/Readiness 2030. La eveniment au luat parte reprezentanți ai industriei naționale de apărare, ai principalelor grupuri sindicale din domeniu, precum și oficiali guvernamentali.

Planul ReArm/Readiness 2030 are ca scop creșterea coordonată și accelerată a cheltuielilor pentru apărare în statele membre ale UE, reducerea dependențelor strategice și dezvoltarea unei industrii europene competitive în acest domeniu. Documentul este structurat pe cinci piloni principali. Primul dintre aceștia este un nou instrument financiar – SAFE (Security Action for Europe), care oferă împrumuturi avantajoase garantate de UE. Legat de el se conturează al doilea, extinderea sprijinului oferit de Banca Europeană de Investiții.

Adaptarea și flexibilizarea instrumentelor UE deja existente pentru a permite investiții sporite în apărare, urmează în mod firesc, ca premisă pentru mobilizarea capitalului privat pentru dezvoltarea la scară industrială. Toate acestea vor fi potențate de creșterea finanțării publice prin activarea clauzei derogatorii a Pactului de Stabilitate și Creștere.

Lista comună de priorități la nivel european include domenii esențiale precum apărarea aeriană și antirachetă, sisteme de artilerie și muniție, drone și contramăsuri anti-drone, infrastructura critică, apărarea cibernetică, inteligența artificială și războiul electronic.

În cadrul intervenției sale, președintele Ilie Bolojan a subliniat că România trebuie să valorifice oportunitățile oferite de acest plan pentru a-și consolida capabilitățile militare, a atrage investiții strategice și a moderniza industria de apărare. „Această inițiativă europeană reprezintă o șansă reală pentru dezvoltarea industriei naționale și pentru crearea de noi locuri de muncă, într-un cadru de cooperare și solidaritate europeană”, a declarat Bolojan.

Discuțiile au vizat, de asemenea, finanțarea proiectelor cu dublă utilizare – militară și civilă –, cu accent pe mobilitate militară și infrastructură, dar și necesitatea unei legislații mai clare și mai eficiente, care să stimuleze producția locală și cooperarea industrială.

Președintele interimar a reafirmat angajamentul României de a implementa Planul ReArm/Readiness 2030 ca o prioritate strategică, anunțând menținerea unui dialog permanent cu actorii din industrie pentru a asigura integrarea eficientă în acest efort european comun.

Printre participanții la întâlnire s-au numărat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, și Eduard Bachide, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale. De asemenea, peste 160 de reprezentanți ai companiilor publice și private din domeniul apărării, alături de asociații patronale și sindicale, au fost prezenți la discuții.