Cum se implică România în mobilitatea militară transeuropeană

Publicat: 18 oct. 2024, 18:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Transporturi , ? cititori
Cum se implică România în mobilitatea militară transeuropeană
Foto: businessinsider.com

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a semnat vineri, 18 octombrie, la Bruxelles, în marja reuniunii NATO, documentul de aderare a României la scrisoarea de intenție referitoare la Coridorul VIII Pan-european de Mobilitate Militară, alături de Albania, Bulgaria, Italia și Macedonia de Nord.

România acordă prioritate tuturor demersurilor aliate în domeniul mobilității militare și depune eforturi constante pentru a conecta țara noastră la coridoare importante. Subliniez cu acest prilej angajamentul solid al țării noastre pentru colaborare regională și interoperabilitate sporită, asigurându-ne în același timp că împreună consolidăm securitatea în zona Mării Negre, atât de importantă în contextul actual de securitate complex și impredictibil”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Ieri, Angel Tîlvăr, a semnat, în marja aceleiași reuniuni NATO de la Bruxelles, o altă scrisoare de intenție privind stabilirea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Turcia. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți conectivitatea și capacitatea de răspuns rapid în regiune, oferind un sprijin esențial eforturilor NATO de a asigura securitatea în zona Mării Negre.

În contextul unei situații globale de securitate din ce în ce mai complexe, a fost identificată nevoia urgentă de a simplifica și armoniza procesele logistice necesare pentru desfășurarea eficientă a forțelor armate în regiune.

Scrisoarea de Intenție semnată astăzi urmărește să stabilească o rețea coordonată de rute principale de aprovizionare între cele trei țări, care să asigure transportul rapid și sigur al trupelor, echipamentelor și materialelor militare. Mobilitatea militară este crucială pentru a asigura atât desfășurarea fără întreruperi a misiunilor noastre, cât și menținerea stabilității și securității în regiune. Cooperarea dintre România, Bulgaria și Turcia demonstrează angajamentul nostru de a susține apărarea colectivă și de a contribui la securitatea globală,” a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

NATO își consolidează capacitatea de descurajare și de răspuns rapid pentru a face față eficient oricăror amenințări de securitate. Prin îmbunătățirea infrastructurii logistice, armonizarea cadrului legislativ, optimizarea coridoarelor de mobilitate și asigurarea unui lanț de aprovizionare rezilient, este consolidată abilitatea de a disloca și susține forțele desfășurate în teren. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a menține securitatea teritoriului aliat, precum și pentru a reacționa prompt și coordonat la provocările emergente din regiune. Mobilitatea militară constituie un facilitator important al interconectivității rețelelor regionale de infrastructură de transport.

Mobilitatea militară este un proiect fanion al cooperării NATO-UE și un element esențial pentru o postură de descurajare și apărare credibilă în Regiunea Mării Negre”, a mai precizat ministrul Tîlvăr.

Coridoarele de Mobilitate Militară Armonizată vizează crearea unei rețele de rute principale menite să simplifice și să accelereze deplasarea forțelor militare, echipamentelor și materialelor, atât în timp de pace, cât și în situații de criză sau conflict. Prin reducerea obstacolelor birocratice și armonizarea reglementărilor și infrastructurii se va permite desfășurarea rapidă și eficientă a forțelor, contribuind la o capacitate de reacție rapidă și la consolidarea securității colective.

Prin alăturarea României la aceste coridoare de mobilitate militară se vor intensifica eforturile de asigurare a tranzitului trupelor și al echipamentelor militare și consolidarea capacității de răspuns în regiunea Mării Negre, în vederea asigurării stabilității și securității.